Minden cseppjében Békés megyei

2016. április 21. 05:30 | Laczkó Viktória

Lepotica szilvából készült a megye pálinkája, aminek - családi vállalkozás lévén - minden üvegét kézzel palackozzák. Az Árpád pálinkát előállító békéscsabai család 1978 óta foglalkozik főzéssel.

A Kisrét Manufaktúra hat megyei cég közül nyerte el az ítészek által adható maximális értékelést, vagyis a 20 pontot. Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy a minták kétharmada lehetett volna a megye pálinkája, olyan jó minőségű párlatok versenyeztek. A megye nedűjének üvegét egy tanúsító füzet díszíti majd. Továbbá a megyei önkormányzat vállalja, hogy a nyertes italt használja egy éven keresztül protokoll célokra. "Évente több tucat alkalommal ajándékozunk italt és különböző Békés megyei gasztronómiai terméket partnereinknek, cégeknek, ide látogató politikusoknak. Szerettük volna ezt az alkalmat is kihasználni arra, hogy azt a hungarikumot, amely Békés megyében nagyon magas színvonalon készül, ilyen módon is tovább népszerűsítsük" – mondta Zalai Mihály, Hozzátette: a megye településeinek figyelmébe ajánljuk az idei Békés Megye Pálinkáját, és kérjük őket, hogy lehetőségeikhez mérten ajándékozási célra ők is ezt az italt vásárolják.

A Békés Megye Pálinkája 2016 versenyfelhívásra összesen 14 mintát küldött be három kereskedelmi főzde: az Éden-tó Szeszfőzde Bt., a Kisrét Manufaktúra Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra. A nevezett minták között kajszibarackból, kétféle szilvából, birsből, kétféle szőlőből, málnából, cigánymeggyből, ribizliből készült pálinkát bírált a zsűri, ezek közül került ki a legjobb, amire az ítészek a maximális 20 pontot adták. Négy jellemzőt vizsgált a zsűri: a tisztaságra a tiszta jelzőt kapta a minta, az illatra a könnyű, gyümölcsös meghatározást, ízét kirobbanónak, hosszúnak minősítették, a harmóniáját pedig fantasztikusan elegánsnak.

A nyertes pálinka lepotica szilvából készült, ez egy Szerbiából származó, korai szilvafajta, július végén, augusztus elején érnek valódi kék, nagy, tojásdad alakú termései. Nevének jelentése: szépség. A lepotica pálinka több szállal is kötődik a megyéhez. A gyümölcs a családi tulajdonban lévő 6 hektárnyi szilvaültetvényen termett helyi munkaerő gondozásában, helyben élők szüretelték, és a főzést is megyei mester felügyelte, végezte. Igazi Békés megyei pálinkáról beszélünk, ami nagyon intenzív, kellemes szilva virágillattal indító, könnyed ital, bátran ajánlható hölgyeknek is. Ízében a hagyományos szilvapálinkáktól eltérő, különleges, édeskés ízvilág fedezhető fel, gyömbérrel és virágos, mézes jegyekkel. Rendkívül komplex, hosszú utóízű párlat, melynek szárazpróbája fahéjas jegyeket hagy maga után a pohárban.

Nagy Árpád pálinkamester 19 éve csatlakozott a családi vállalkozáshoz, édesapjától tanulta a szakma titkait. A szilvafákat, melyből a pálinkák főzték, 13-14 éve ültették. A Kisrét Manufaktúra ügyvezetője elmondta: "A lepotica szilvának nincs olyan nagy cukortartalma, viszont gyönyörű illat- és ízvilága van. Úgy szoktunk fogalmazni, hogy ez a lepotioca szilva tudja a legjobban visszaadni a szilvavirágzásnál keletkező szép, édeskés, kicsit vaníliás szilvavirág illatokat."

FEL