Milyen tabló dívik? – Mi volt régen?

2024. április 9. 16:28 | Bere Mátyás

A nagyon régi tablókon látszik a világháború miatt megcsappant létszám, az újakon pedig már zenei linkek vannak idézet helyett. A most végző osztályok közül néhányan a hagyományos, tradicionális verziókat választják, de vannak, akik az úttörő vagy bonyolult megoldások mellett döntenek.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, hogy az iskolában több száz tabló található, amelyeken több jogelőd intézmény neve is szerepel. Szabó László hozzátette, hogy gyakran az iskola diákjai kézzel készítik el a tabló hátterét.

– Azt egy fő alapelvnek tekintjük, hogy a diákok szava szent a tabló kapcsán, így azok a tanárok kerülnek a tablókra, akiket a gyerekek szeretnének – emelte ki Szabó László.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Iskolánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a fotós és grafikus diákok, illetve tanárok el tudják készíteni a saját tablójukat – fogalmazott Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója, majd hozzátette, úgy véli, hogy fontos emlék és korlenyomat a tabló. Megmutatta az iskola legrégibb, 1911-12-es tablóját is.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium legrégibb tablója.

 

– Iskolánk örül annak, ha a diákok bibliai, vagy ahhoz kapcsolódó idézetet választanak a tablójára, ezzel is szimbolizálva az intézmény mivoltát – tette hozzá Köveskúti Péter.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Mostanság a tablóknak érdekesnek, különlegesnek kell lenniük és ez a határok feszegetésével valósulhat meg – fogalmazott Krajcsó László, fotográfus, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanára, majd hozzátette, hogy a szelfik jelentősége megnőtt, ezért az diákok abból indulnak ki, hogyan néznének ki egy telefonnal készült képen. A fotográfus kiemelte, hogy a régi tablókon ritkán mosolyogtak az emberek, de ez ma már szinte elvárt, emellett elterjedt a felső kameraállásból készült portré és Békéscsabán is divatos lett a kültéri tablófotó.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium nyelvtanára, Papné Süle Judit elmondta, hogy az osztálya diákjai nagyon várták az őszi tablófotózást, hozzátette, hogy náluk ez azért van ősszel, mert a fotókat gyerekkori képekkel együtt kivetítik a szalagavatón. Krajcsó Lászlóhoz hasonlóan Papné Süle Judit is kiemelte, hogy egyre gyakrabban készülnek kültéri fotók, ami szerinte jól mutat és minden képet egyedivé tesz.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

Tabló, kültéri fényképekkel az Andrássy Gyula Gimnáziumban.

 

A tablóképek mind a szülők, mind a gyerekek számára fontosak. Egyes osztályok egyediséggel igyekeznek kitűnni, míg mások a hagyományos mellett voksolnak. Egy biztos, divatok jönnek-mennek, de a tabló már több mint száz éve az iskolai élet része.

 

Galéria

További programok »

FEL