Mikszáth, Arany, Tóth: A megszokott feladatokat kapták az érettségizők

2021. május 3. 14:17 | Hidvégi Dávid

Magyar nyelv és irodalommal kezdőtek meg az érettségik, középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren vizsgáztak.

Az előző évek megszokott feladatait kapták a diákok a középszintű magyar érettségin, amelyek könnyen érthetőek voltak – mondta a kérdésünkre a BSZC Trefort Ágoston Technikum magyar szakos tanára. A diákoknak először egy szövegértő feladatsort kellett megoldaniuk, melyben például táblázatkiegészítés és rövid fogalmazás is szerepelt. Tokárné Csóka Aranka szerint ez nem okozott problémát a diákoknak, akiknek összesen 90 percük volt a feladatsor kitöltésére.

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól szólt, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról, míg a tanulók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés feladatban két aktuális téma közül választhattak, egy szakpszichológusi interjú részlete vagy egy szövegrészlet alapján. 

A második részben két feladat közül választhattak az érettségizők. Az egyik lehetőség a verselemzés volt, amelyben Arany János és Tóth Árpád egy-egy alkotását kellett összehasonlítani vagy a másik opció a novellaelemzés volt, melyben a diákok Mikszáth Kálmán művével birkózhattak meg. Az érettségizőknek egy 400-800 szavas esszét kellett írniuk a rendelkezésre álló 150 perc alatt függetlenül attól, hogy melyik feladatot választották. A tanárnő kiemelte: a novella és a verselemzés sem okozhatott gondot, hiszen a művek a törzsanyag részét képezték.

Hangsúlyozta, hogy a tovább tanulóknak „izgalmasabb” az idei érettségi, hiszen csak az írásbeli pontok számítanak – a járvány miatt elmaradnak a szóbeli vizsgák. Ugyanakkor látva az írásbeli feladatokat, bízik abban, hogy senki sem kerül hátrányba a szóbeli hiánya miatt és mindenki sikeresen írta meg a magyar érettségit.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL