Magyar érettségivel kezdtek a végzős diákok életük egyik legfontosabb hetén

2021. május 3. 19:04 | Hidvégi Dávid

Ez már a második olyan érettségi, amit beárnyékol a koronavírus-járvány. Ez a helyzet megnehezítette a tanulók felkészülését, mivel szinte az egész tanévben online zajlott az oktatás.

A koronavírus-járvány miatt az írásbeli érettségire érkező diákoknak belépésnél kötelező volt a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés, majd a testhőmérsékletüket is megmérték.

Az érettségi előtt a végzősök a békéscsabai evangélikus gimnáziumban egy rövid áhítaton vettek részt Szente-Réth Katalin iskolalelkésszel. Az iskolában négy osztály 111 tanulója érettségizik. A tantermekben legfeljebb tízen foglalhattak helyet. Az országban összesen magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy 2 ezren vizsgáztak.

– Igyekeztünk számukra személyes jelenléttel, kis csoportban speciális órarendben felkészítő órákat tartani. Bízunk benne, hogy ez jól sikerült. Igyekeztünk megfelelően elköszönni, vasárnap délután még egy közös imádsággal is együtt voltunk, így készülve a mai napra – hangsúlyozta Köveskúti Péter a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium intézményvezetője.

A végzősök első véleménye szerint nem volt nehéz az idei írásbeli magyar érettségi. „Közelebb álltak hozzám a feladatok, egyszerűbbek voltak, mint a tavalyi érettségin– mondta Lázár Péter Levente. Burján Emese így vélekedett: „Voltak nehézségek, de szerintem megoldható volt. Könnyű volt az érvelés és a szövegértés. Szerintem a mi korosztályunknak szólt az érvelés, a novella is nagyon egyszerű volt.”

Az írásbeli vizsgák idén kiemelt hangsúlyt kapnak, mivel a koronavírus-járvány miatt nem lesz szóbeli érettségi „Nekem számít a magyar, szeretem is, sokkal jobban, mint a matekot, így inkább a holnaptól és a szerdától tartottam. Remélem jó lett.” – ecsetelte Földi Réka, aki anglisztika szakon szeretné folytatni.

A diákoknak először egy szövegértő feladatsort kellett megoldaniuk 90 perc alatt, amelyben például táblázatkiegészítés és rövid fogalmazás szerepelt. Az érettségizők a második részben két feladat közül választhattak, verset vagy novellát elemezhettek. A végzős tanulóknak egy 400-800 szavas esszét kellett írniuk a rendelkezésre álló 150 perc alatt.

– Úgy gondolom a szövegértés nem fogott ki a diákokon. A második részben a klasszikus novella jelent meg. Mikszáth Kálmánt elemezni mindig öröm a diákoknak, hiszen a tanult szempontok alapján nagyon szép novellaelemzést tudnak írni. Véleményem szerint ezt többen választották, mint a verselemzést, de Arany János és Tóth Árpád alkotásai sem okozhattak problémát a tanulóknak, hiszen mindkét vers a törzsanyag részét képezi. Pozitívan állok hozzá, úgy gondolom, hogy a tanulók jó érettségit írtak – fogalmazott Tokárné Csóka Aranka, a BSZC Trefort Ágoston Technikum magyar szakos tanára.

A vizsgák kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelivel folytatódnak, majd a diákok csütörtökön és pénteken angolból, illetve németből adnak számot tudásukról.

 

Galéria

További programok »

FEL