Mikor, hová és melyik? Minden, amit a csabai buszos menetrendről tudni kell!

2020. szeptember 1. 16:31 | behir

Szeptember első napjától megváltozott a békéscsabai buszok közlekedési rendje. Mutatjuk a részletes menetrendet és azt is elmagyarázzuk, hogyan kell leolvasni az egyes megállók indulási idejét!

Hónapok óta nem a régi a menetrend Békéscsabán: a koronavírus-járványra reagálva – és az ország számos más településéhez hasonlóan – a békési megyeszékhelyen is csökkentették a járatok számát az utasok és a volántársaság dolgozóinak biztonsága érdekében, illetve a csökkenő utasszám miatt. Ahogy enyhültek a járványügyi szabályok, július végétől újra gyakrabban jártak egyes járatok is.

Az iskolakezdéssel pedig visszaáll a megszokott rend, így több busz közlekedik újra az iskolai, előadási napokon. De még mielőtt mutatnánk az összes csabai busz menetrendjét, vegyük végig:

 

Hogyan kell menetrendet olvasni?

A menetrend értelmezésében a polgármesteri hivatal közleménye lesz a segítségünkre. A táblázat (vagyis a menetrend) fejlécében található a járatszám jelzése és az indulás helye, valamint a végállomás.

A fejléc alatt látható vízszintes táblázatban a megállók nevei vannak feltűntetve. Az utcák megnevezése alatt kapott helyet az indulástól számított megállóhoz tartozó eljutási idő.

 

A függőleges mezőben, kiemelt helyen található az óra, mellette a perc mező, amely a menetrendi, indulási időpontokat jelöli, vagyis azt, hogy a busz hány óra hány perckor hagyja el az indulási helyét (a fenti példában a Szabadság teret)

Az indulási időpontok táblázat segítségével kiszámolhatjuk, hogy az egyes megállóhelyeken mikor tartózkodik a járat. Azaz, ha a busz a „menetrendi indulási időpontok” táblázata szerint az autóbusz állomásról 6:00-kor indul el és mi a „Rövid utcán” szeretnénk felszállni, akkor a „Rövid utca” alatt feltüntetett percet kell hozzáadni az indulási időponthoz. Tehát a 6:00-hoz hozzáadjuk 12 percet, vagyis 6:12-kor kell a "Rövid utcai" megállóba érkeznie busznak.

Vannak olyan menetrendek, amelyek perczónájában betűk szerepelnek, például „n” vagy "sz". Ezek a jelzések figyelmeztetnek arra, hogy a megállók számában változás van, vagyis a járat nem áll meg minden feltüntetett megállónál: a jelzések soraiban kihúzott megállókban a busz nem fog megállni.

 

A Szeberényi térről szeretnénk eljutni a Kőrösi utcáig reggel 7 és 8 óra között: az autóbusz állomásról 7.00 órakor és 7.30 kor indul járat. A Szeberényi térig a menetidő 9 perc, vagyis 7óra 09 perckor és 7óra 39 perckor tudunk a Szeberényi téren felszállni az 5-ös helyi járatra.

 
Békéscsabai buszmenetrend szeptember 1-jétől:

Az alábbi dokumentum tartalmazza az összes békéscsabai járat menetrendjét; a dokumentum lapozható, a jobb, majd a baj oldalon megjelenő, szürke, oldalra mutató nyíl segítségével navigálhat a lapok között. A kurzort vagy ujját a lap fölé navigálva nagyító ikon jelenik meg, mely segítségével a szöveg tetszőlegesen kisebbre, illetve nagyobbra állítható.

 

További programok »

FEL