Szarvas Péter: Jelzések esetén változtatunk az új helyi buszmenetrenden

2020. március 21. 19:01 | Hidvégi Dávid

Békéscsaba polgármestere bejelentette: változik a helyi buszmenetrend, hogy csökkentsék a koronavírus veszélyét. Szerdától gyakorlatilag a vasárnapi menetrend lép életbe, amelynek értelmében 19 óra után a kerületek között már nem közlekednek autóbuszok a megyeszékhelyen.

Szarvas Péter kiemelte, hogy a veszélyhelyzet bejelentése óta csökkent a helyi járatok forgalma, hiszen az autóbuszvezetők elmondásai szerint vagy üresen vagy maximum hat fővel közlekednek napok óta, ritka esetben fordult elő, amikor húszan utaztak egyszerre. Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta: céljuk, hogy csökkentsék a személyes érintkezések számát a lakosok között, ezzel is lassítva a koronavírus terjedését. A városvezető hozzátette, hogy lakossági és munkáltatói jelzések esetén lesz lehetőség a menetrend kiigazítására.

 

behir.hu: Miért volt fontos a jelenlegi menetrend átalakítás?

Szarvas Péter: Sok intézkedést hoztunk már a koronavírus járvány hatásainak csökkentése érdekében. Most egy újabbat voltunk kénytelenek meghozni. 2020. március 25-én szerdán 0 órától szűkítjük a békéscsabai buszközlekedési menetrendet. A változás lényege az lesz, hogy üzemkezdettől este 19 óráig óránként járnak majd a buszok. Minden városrész elérhető lesz autóbusszal így Gerla, Mezőmegyer, a Lencsési lakótelep, Jamina és a belváros összeköttetése megmarad. Azért volt szükség erre, mert az autóbuszon közlekedés egy fokozottan kockázatos cselekvés és szeretnénk ezzel arra ösztönözni a csabaiakat, hogy csak a legszükségesebb esetben válasszák az autóbuszt. Például ha gyógyszertárba, az orvoshoz, élelmiszerboltba vagy munkába mennek.

 

behir.hu: Lehet-e még változtatni a menetrenden?

Szarvas Péter: A Volánbusz Zrt-vel leegyeztettük az új menetrendet, tehát este 19 óra után nem lesz autóbuszközlekedés a békéscsabaiak egészségének védelme érdekében. Arra azonban látok lehetőséget, hogy ha olyan lakossági vagy munkáltatói jelzéseket kapunk, amelyek miatt járatok időszakos visszaállítása fontos lehet, akkor azt megtesszük a jövőben. Az élet nem állhat meg Békéscsabán, csak a veszély negatív hatását szeretnénk csökkenteni.

 

behir.hu.: A békéscsabaiak hivatalosan hol kérvényezhetik a változtatást?

Szarvas Péter: Akár a Volánbusz Zrt. békéscsabai személyzeténél, akár a varoshaza@bekescsaba.hu email címen vagy akár a polgármesteri közösségi oldalon is lehet jelezni. Hangsúlyozom még egyszer, hogy figyelembe vesszük a reakciókat és ahol látjuk, hogy indokolt a járat visszaállítása, ott azt megtesszük.

 

behir.hu.: Mennyi időbe telik egy járat visszaállítása?

Szarvas Péter: Két-három nap alatt egy-egy járat visszaállítása megtörténhet, hiszen volános voltam régen, így ismerem ennek a metodikáját. Azonnal nem lehet ezt megtenni, de néhány napon belül visszaállíthatóak a járatok. Most is láttam már azt, hogy vannak jelzések. Egy ilyen intézkedés sok emberben vált ki negatív reakciót. Én ezt tudtam akkor is, amikor elkezdtünk gondolkodni. De kérem, ebben a veszélyhelyzetben minden lehetséges intézkedést meg kell ragadnunk ahhoz, hogy csökkentsük a járvány- és a fertőzésveszélyt. A csabaiak érdekében hoztuk meg ezt a döntést, de hangsúlyozom, hogy kiigazításra lesz lehetőség.

 

A részletes menetrendet a Volánbusz Zrt. honlapján találja meg, aki teheti maradjon otthon!

 

További programok »

Itthon

Egyedülálló, ultragyors koronavírus-tesztet dolgozott ki egy szegedi vállalkozás

A szegedi székhelyű orvos biotechnológiai kutató cég, az Avidin Kft. a koronavírus hazai megjelenését követően olyan egyedi teszt kifejlesztésébe kezdett, amellyel ultragyorsan kimutatható a COVID-19 a mintákból. A COVID-19 vírusának kimutatásához szükséges összes termék gyártását hazai vállalkozás, a Reagens Kft. végzi, így az Avidinnel közösen járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország függetlenedjen a külföldi reagens beszállítóktól.
10:56
FEL