Miklós Attila: Van, amit nem lehet szó nélkül hagyni

2019. augusztus 11. 08:26 | Mikóczy Erika

Miklós Attila, az MSZP képviselője gyakran fogalmazza meg kritikáit, észrevételeit a közgyűlésben. Mint mondja, egyszerűen vannak dolgok, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. Rendhagyó értékelőjében a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt mérlegre teszi.

– Hogy a város ügyes-bajos dolgairól kinek mi a véleménye, az jórészt hit kérdése: mit hisz arról az ügyről, amiről hall, és azt miként értékeli. Sok embert a legkevésbé sem befolyásolnak a tények. Ez jórészt azért van, mert az ügyek minden részletét nem ismerik, amit pedig tudnak, azt kivétel nélkül minden médium a saját „szája íze szerint” tálalja – itt helyben is. Persze mindenkinek jár egy mosoly, annak is, aki mindent elhisz és annak is, aki semmit sem, de valahol a kettő között van az igazság.

– Mit könyvelne el sikerként, és mit nem érez annak?

– A ciklust meghatározta, hogy a függetlennek mondott polgármester, és az egyébként őt támogató kormányzó pártok a legnagyobb érdekellentétben próbálták meg egyenesben tartani a várost. Pozitívum az emblematikus épületek felújítása, köztük a nagytemplomé, bár ahhoz nem volt köze a városnak. Szintén eredmény a számos energetikai beruházás, a kerékpárutak fejlesztése, amelyek uniós forrásból valósultak meg, a városnak erre nem lenne forrás. Eredmény a stadionrekonstrukció is, bár ez utóbbi kivitelezése Mészároshoz köthető. Ebben a ciklusban fejeződött be a vasút-rekonstrukció is – ennek kapcsán pedig Simicskához folytak a fejlesztési pénzek. Többször jeleztem az aggályaimat amiatt, hogy azokat a beruházásokat, amelyek a mi adóforintjainkból épülnek, hogyan fogjuk hosszú távon hatékonyan működtetni? Erről azonban kevés szó esett. Mint ahogy az sem derült ki, hogy a kistérség kapcsán egy jól körülhatárolható érdekkörhöz mennyi pénz került politikai segítséggel. Kérdés maradt, hogy amikor a hivatal szabályosan járt el, miért kaptunk büntetést az Öveges programban a kormányzathoz közeli körök hibái miatt. Az ordító igazságtalanságok ellen a polgármester és a Fidesz-KDNP sem emelte fel a hangját.

– Ellenzékiként ön gyakran fogalmazott meg kritikát. Ez mennyire volt eredményes?

– Legalább felhívtam a figyelmet… Egy olyan bizottságnak vagyok az elnöke (jogi, ügyrendi és ellenőrzési bizottság), ahol a többséget a Fidesz adja, le tudnak szavazni. Sokak szerint az lett volna a feladatom, hogy mindenkivel együttműködjek. Viszont az Alföldvíz, a tömegközlekedés, a főiskola, a fejlesztések fenntarthatósága, az InterCity, a valódi turisztikai attrakciók hiánya, a kórház adósságállománya kapcsán vagy az orvoshiány miatt fel kell szólalni és egyértelműen kell állást foglalni. Az elmúlt öt évben volt, hogy egyetértettem a polgármesterrel vagy a többséget adó frakcióval, volt, hogy önálló kezdeményezéssel éltem. Hogy ki kivel álmodik, az részletkérdés. A városért tenni akarást, a jó szándékot nem szabad megkérdőjelezni, ennek mentén van értelme az együttműködésnek, persze csak akkor, ha alapvetésekben egyetértünk.

– Ősztől szeretné folytatni ezt a munkát?

– Abban az esetben igen, ha erre van választói igény.

 

További programok »

FEL