Miért nem aktívak a fiatalok a közéletben?

2020. február 26. 17:09 | D. Nagy Bence

Szerdán az Oriens 2000 Alapítvány munkatársai sajtótájékoztatót tartottak egy fiatalokkal foglalkozó projekt lezárultáról. Az eseményen a kutatásokat összegző kötetet is bemutatták.

 „Kulturális szakemberek és civil szervezetek együttműködése a fiatalok közéleti szerepvállalásáért” címmel zajlott az a békéscsabai illetőségű projekt, amely nemrégiben zárult le. A programról, amely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) részeként indult 2017 decemberében, az Oriens 2000 Alapítvány munkatársai számoltak be a Csabagyöngyében.

- Az alapítvány szándéka az volt, hogy az ifjúság jelenlegi szerepvállalását megismerve egy olyan jó eljárást, ajánlást adjon a hazai ifjúságvédelemmel foglalkozó szakembereknek, akik bevonhatják a fiatalokat a különböző kulturális, közösségi munkákba – mondta el Liborné Gaál Gabriella projektmenedzser.

 

A tanulmánykötet

 

Az alapítvány a projektre közel 50 millió forintot nyert európai uniós forrásból. A pályázat ideje alatt négy partnerszervezet csatlakozott be a kutatómunkába, amely a fiatalok közéleti és kulturális aktivitását vizsgálta több fókuszcsoport segítségével. A nemzetközi tapasztalatokat összegző projekt részeként egy, a jó gyakorlatokat, eredményeket összegyűjtő kötet is megjelent Érték és innováció címmel.

- Bízunk abban, hogy a kiadvány eljut minél több ifjúsági szakemberhez és segítséget nyújthat a munkájukban, és segíthet abban, miként tudják felpezsdíteni az ifjúsági életet a környezetükben – emelte ki Szente R. Katalin, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette: általánosan megállapítható, hogy a szakemberek, szervezetek ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, amikor a fiatalok aktivizálásáról van szó, de ebben az esetben a legrosszabb gyakorlat az lenne, ha meg sem próbálnának új módszereket alkalmazni.

 

 

További programok »

Itthon

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
13:45
FEL