Az ország legjobb versenytáncosai újra Békéscsabán

2021. november 22. 16:05 | Vincze Attila

November 27-én, szombaton rendezi meg a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület a Csabagyöngye Kulturális Központtal karöltve az 52. Országos Társastánc Bajnokságot. A járványhelyzet okozta tavalyi kényszerszünet után idén ismét a hazai társastánc legjobbjai érkeznek Békéscsabára.

A rangos társastáncversenyről tartott tájékoztatón Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy a megmérettetés immár fél évszázada kiemelkedő eseménye Békéscsabának. Hangsúlyozta, hogy ez az egyik olyan program azóta is, amely a várost a különböző művészeti ágak körében kiemelkedő szintre helyezi. A kulturális központ vezetője beszélt arról, hogy amikor a Csabagyöngye épületét tervezték, kifejezetten ügyeltek arra, hogy legyen egy olyan tér, ahol nemzetközi táncversenyeket is meg lehessen tartani.

– Ilyenkor felépítünk egy speciális táncparkettet, és amfiteátrumszerűen köréépítjük a nézőteret, persze ez megvalósítható a sportcsarnokokban is, de nem ilyen hangulatosan, mint itt. Nagyon szeretik a versenyzők azt a közvetlen kapcsolatot, ami köztük és a közönség között van, mivel a parketta és a nézők között nincs túl nagy távolság – fogalmazott.

Líborné Gaál Gabriella, a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület elnöke az egyesület múltjáról is szót ejtett. Rámutatott arra, hogy az országos társastáncversenyt első ízben Nyíri Lajos táncpedagógus szervezte meg 1970-ben, melyet azóta is Békéscsabán rendeznek meg.

– Akkoriban Nyíri Lajosnak is az volt a szándéka, hogy a legkiválóbb kategóriákban versenyző táncosokat mérettesse meg egy bajnokság keretében, ezért A osztályos versenyzőket hívott meg a versenyre. A későbbiekben tovább folytatva ennek hagyományát, az A osztály az S és a B osztállyal bővült, majd a senior korcsoportot is meghívta erre a versenyre – részletezte.

A rendezvény szervezője, Csikós Nóra kitért az intézmény felkészülésére is. Mint mondta a tánctér kialakítása egy hetes munkát vesz igénybe a kulturális központ részéről, ilyenkor ugyanis összenyitják az Agóra és a Hangversenytermet, majd ezután fektetik le a 240 négyzetméteres táncparkettet, valamint egy közel 500 fő befogadására alkalmas nézőteret építenek fel. A szervező kiemelte, hogy összesen 22 kategóriában, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályokban lehet nevezni a versenyre. Az idei versenyre eddig 88 nevezés érkezett, a jelentkezési határidő hétfőn éjfélkor jár le.

– A Nyíri Lajos Táncsport Egyesület két versenyzőt indít a megmérettetésen: Molnár Ákos ifjúsági és standard B osztályban és latin A osztályban, valamint Reszelő Dániel felnőtt latin B osztályban indul. A versenyt egy 13 fős versenyvezető testület felügyeli, valamint szám szerint 60-70 kupát és több mint 100 érmet osztunk ki ezen a jeles alkalmon – tájékoztatott.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a 2021-es kiírást a klub egyik legsikeresebb versenyzőjének, az elmúlt években senior kategóriában versenyző Králik János emlékének ajánlják fel.

További programok »

Sport

Csak úgy dőltek az egyéni csúcsok a vásárhelyi Gyarmati Kupán

Tizedik alkalommal rendezte meg hétvégén a Hód-Fürdő Kft. a Gyarmati Kupa nemzetközi úszóversenyt a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. A kétnapos eseményre harminc klub delegálta felnőtt és utánpótláskorú sportolóját, megyénkből mind a hét egyesület képviseltette magát.
19:31
FEL