Mi mennyi? – társadalombiztosítási ellátások

 

Magyarországon anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

 

A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított az egyéni felelősség elvének megfelelően, járulékfizetési kötelezettség alapján szerezhet jogot saját maga és törvényben meghatározott hozzátartozója javára az egyes társadalombiztosítási ellátásokra. A pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege – ha törvény kivételt nem tesz – arányban áll a biztosítottnak az ellátás fedezetére szolgáló járulék alapjául szolgáló jövedelmével.

 

2017-ben a foglalkoztatott által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5 százalék. A kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 27 százalékról 22 százalékra csökkent, melyből számos jogcímen adókedvezmény érvényesíthető.

 

A minimálbér és a garantált bérminimum 2017. január 1-jétől jelentősen, 127.500.-Ft-ra, illetve 161.000.-Ft-ra emelkedett, mely kedvezően befolyásolja a társadalombiztosítási ellátások összegét is. Az 50, illetve 60 százalékos mértékű táppénz legmagasabb összege így napi 8.500.-Ft, míg a 70 százalékos mértékű gyermekgondozási díj (GYED) maximuma havonta 178.500.-Ft.

 

Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Az öregségi nyugdíj összegének számítási módja 2017-ben lényegében nem változott. Például, ha valaki 40 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 80 százaléka lesz.

 

Dávid Ferenc

főosztályvezető-helyettes

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,