Mi mennyi 2019-ben? – TB ellátások

2019. február 8. 08:36 | behir

Magyarország Alaptörvénye szerint anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

 

2019-ben a munkavállaló, foglalkoztatott által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke változatlanul 10 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke pedig 8,5 százalék. A munkáltatót, kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalék, melyből számos jogcímen adókedvezmény is érvényesíthető.

 

A munkaerőpiacra lépők, a három, vagy több gyermeket nevelő munkába lépő nők, a megváltozott munkaképességű személyek, vállalkozók esetében is jelentős kedvezménnyel lehet számolni. Ugyanígy a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, vagy a kutatók utáni szochó kedvezmény is hasznos a munkaadók számára.

 

A pénzbeli társadalombiztosítási ellátások összege a minimálbér, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően 2019 évben tovább növekedik.

 

A minimálbér és a garantált bérminimum 2019. január 1-jétől jelentősen, 149.000.-Ft-ra, illetve 195.000.-Ft-ra emelkedett, mely kedvezően befolyásolja a társadalombiztosítási ellátások összegét is. A táppénz legmagasabb összege ez évben így napi 9.933.-Ft, míg a gyermekgondozási díj (GYED) maximuma havonta már 208.600.-Ft.

Az öregségi nyugdíj összegének számítási módja 2019-ben lényegében nem változott. Ugyanakkor egyszerűbb a nyugdíjba vonulás, és a kedvező változások alapján a munkaszerződéssel foglalkoztatott nyugdíjasnak csupán a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót kell megfizetnie a munkabére alapján. Ez a nyugdíjas munkavállalók számára azt jelenti, hogy például 300.000 forint havi munkabér esetén havonta 42.000 Ft plusz jövedelemhez juthatnak.  

                                                                                 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal  Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL