Tudnivalók a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól

2021. augusztus 20. 17:28 | behir

Rehabilitációs ellátásra, vagy rokkantsági ellátásra lehet jogosult az a 15. életévét betöltött megváltozott munkaképességű személy, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

A jogosultság további feltétele a kérelem benyújtását megelőző 5 évben 1 095, 10 évben 2 555, illetve 15 éven belül legalább 3 650 napon át fennálló biztosítási jogviszony.  Lényeges az is, hogy a kérelmező az ellátás megállapításának kezdő napján keresőtevékenységet nem végezhet, és rendszeres pénzellátásban sem részesülhet.

A rehabilitációs hatóság komplex minősítése keretében hozott javaslatától függ az, hogy a megváltozott munkaképességű személy részére rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás állapítható meg. Fontos tudni, hogy ezen ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak.

A rehabilitáció nem csak orvosi, hanem szociális, képzési, foglalkoztatási és egyéb tevékenységek komplex rendszere. A rehabilitáció kiemelt célja a megváltozott munkaképességű személy munkaerőpiaci integrációja, megfelelő munkahelyen történő foglalkoztatásra való felkészítése, és a képességének megfelelő elhelyezés biztosítása.

Az, aki rokkantsági ellátásra nem jogosult, de az előírt biztosítási idő legalább felével rendelkezik, jogszabályban meghatározott esetekben kivételes rokkantsági ellátásban részesülhet.

Rendkívül kedvező, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás megállapítását követően akár napi 8 órában, jövedelemkorlátozás nélkül dolgozhatnak, emiatt az ellátást nem kell megszüntetni.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatosan a kormányhivatal rehabilitációs ügyfélszolgálatán (Békéscsaba, Munkácsy u. 4.) tudnak részletesebb felvilágosítással szolgálni.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály                                                                    

További programok »

FEL