Kiemelt támogatás a beteg gyermeket nevelő szülőknek

2019. április 27. 16:39 | behir

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel a családi pótlék emelt összegben, a GYES pedig hosszabb időtartamban, a gyermek 10. életévének betöltéséig jár.

 

A magasabb összegű családi pótlék igényléséhez igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek a vonatkozó jogszabályban felsorolt betegség, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved. Az ellátás összege a beteg gyermek után havi 23.300.- forint, gyermeket egyedülállóként nevelők esetében pedig havi 25.900.- forint.

 

Az emelt összegű ellátás folyósítása az igazolás benyújtásától, de legkorábban a benyújtást megelőző két hónapon belül állapítható meg, feltéve, hogy a betegség, fogyatékosság fennállását a szakorvos igazolta.

 

Magasabb összegű családi pótlék a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb a gyermek 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén 23. – életévének betöltéséig jár. A magasabb összegű családi pótlékban részesülőnek, illetve annak, aki után magasabb összegű családi pótlék megállapításra került, utazási kedvezményre való jogosultságot igazoló hatósági igazolvány is kiállításra kerül. Az igazolvány helyközi tömegközlekedésben 90%-os, helyi viszonylatban 100%-os kedvezményre jogosít.

 

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) az általános szabályok szerint a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig állapítható meg. Ugyanakkor a GYES a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig jár, amennyiben a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását a vonatkozó jogszabály szerinti, szakorvos által kiállított igazolással igazolják. Összege jelenleg gyermekenként havi bruttó 28.500.- forint, melyből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra.

 

Kedvező szabály, hogy a GYES mellett a gyermek féléves korától kezdődően kereső tevékenység korlátlanul folytatható.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL