Mi lesz itt? Pincesöröző? Étterem? Lengőteke klub?

2024. január 17. 13:40 | Such Tamás

Nagy manapság a sürgés-forgás a békéscsabai Temető sor-Vécsey utcai saroképület frontján, a pincerész táján. Körbejártuk. Nem mellesleg a jövőre kereken 100 éves, valaha MÁV osztálymérnökségi palotaként funkcionáló épületnek lenne mit mesélnie. Egy ház, ezernyi történet.

A múlt század húszas évek közepén a MÁV grandiózus építkezésekbe fogott a csabai vasútállomás környékén. A számos vasúti alkalmazott elhelyezésére többek között ekkor épült az Andrássy út és a Temető sor sarkán a MÁV osztálymérnökségi palota és lakóépület is – írja a csabaihazak.blog.hu.

Hozzáteszik, a Vécsey utca felőli épületrész alagsorában egy kis lakás mellett mosókonyha, mángorló és kamra kapott helyet. A földszinten és a két emeleten kétszobás lakásokat alakítottak ki konyhával, kamrával, előszobával és mellékhelyiséggel.

 

MÁV osztálymérnökségi palota és lakóépület is – Forrás: csabaihazak.blog.hu

 

– Néhány békés esztendőt követően, 1944. szeptember 21-én délelőtt 11 órakor a háború szörnyű bombatámadását élte át a város – írja Gécs Béla a behir.hu-n. – A nagy pusztításban a MÁV-palota és a Vasúti Szálloda romhalmazzá lett, és sok-sok ember lett a bombázás áldozata. Az egykori palota emlékét pedig már csak régi képek őrzik.

Ugrai Gábor történelemtanár mindehhez hozzáfűzi, miután a románok átálltak a szövetségesek oldalára – mert nekik sikerült –, a visszavonuló német-magyar csapatok a csabai vasútállomáson mentek keresztül. Ebből a szempontból azonban felértékelődött az állomás. A szövetségeseknek pedig fontos volt, hogy ne történjen meg a visszavonulás.

– A pontatlan bombázás következtében a vasút épületén kívül a környékén számos ingatlan találatot kapott: a Boczkó Dániel téren álló Kakas Szálloda, a jaminai templom és a MÁV palota is – folytatja. – A visszavonulás szempontjából nem volt fontos, hogy az állmás találatot kapott, a síneket pedig gyorsan kijavították. Azóta jó néhány dolgot nem építettek újra, többek között a MÁV palotát azóta nem építették újra.

Ezzel szemben most valami be- és megindult!

 

Galéria

 

Több olvasónk feltette a kardinális kérdést, vajon mi lesz a megszépülő alagsorban? Étterem? Borpince? Lengőteke klub? Egyebek mellett szűk három évtizede néhány évig működött ott egy faloda...

Azon felül néhány másik helyen is remekül üzemeltek a fölalatti ivók. Ilyen volt például a Liget sarkán pulzáló legendás Gödör, ahol később, a ’90-es években vívók edzőterme volt, ma pedig a Munkácsy Hotel egyik terme. Továbbá a földszint alatt funkcionált a Narancs Klub, vagy a mai bankműveleti központ alatti Bluestömlőc, illetve a Bartók pince is.

Ferencz Rezső, a Tót Melanzs szerkesztője szerint nagy zsuga lenne, ha az ex MÁV palota alagsorában egy presszó nyílna, de a mai világban az ivók sajnos, mint közösségi terek, a jelentőségüket vesztették. Már az is szomorú, hogy sokuk csak a délutáni órákban nyit ki.

– Különben is az emberek ma már jobban szeretnek kiülni a terekre, az utcákra – jegyzi meg Ugrai Gábor –, a forradalmat viszont pincéből nehéz csinálni.

***

Megtudtuk, az alagsorban hamarosan egy üzlet nyílik; a tulajdonos kérésére február végén számolunk be erről bővebben. 

 

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL