Mi a különbség a fülemüle és a csalogány között?

2024. május 4. 11:33 | Such Tamás

Semmi. Ugyanis a fülemüle népies neve a csalogány. És ezt az információt 52 év után tudtam meg a péntek este a CsabaParkban, Vasas Andrástól. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei Helyi Csoportjának a tagja egy közös madarászatra és madárdalhallgatásra invitált egy jó tucatnyi érdeklődőt, a Fülemülék éjszakáján.

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

– A fülemülének annyira szép és különleges hangja van, hogy sok művésznek megfogta a fantáziáját – mondta Vasas András. – Többek között Andersen A csalogány című meséjéből Sztravinszkij írt operát, Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

 

Vasas András hallgatózik (j)  – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Hozzátette, a rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező tizenkét tavaszon megismételték.

– Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – folytatta. – A verébméretű 16-18 centis madár, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú fülemüle, amely nemcsak kilométernyi távolságra hallatszó hangja és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek. Maga a külleme nem olyan szép, cserébe a hangja azonban igen, ellenben a pávák külleme szép, de a hangja rettenetes.

 

Galéria

 

Hozzáfűzte, a fülemülék a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein töltik, az első madarak április első felében, a többség április végén és május elején érkezik Magyarországra. Bokorokban élnek, legyen fontos, hogy legyen aljnövényzet, illetve egy bizonyos avarréteg, mert a táplálékát onnan szedegeti fel, amelyek elsősorban kisebb csigák, pókok, rovarok.

A megérkezésük után beállnak a territóriumba a hímek szinte azonnal elkezdenek énekelni a költési időszak elejéig, körülbelül május végéig. Nagyjából 17 órától reggel 10-ig énekelnek. A fészket a tojó építik, ahova 5-6 tojást raknak. Két hétig kotlanak, és két hétig etetik őket, mert olykor a hímek is besegítenek.

Azt követően a csalogánycsapat elindult a madár megfigyelésére, vagy csak inkább madárhang hallgatásra. Tény, ha a fülkagylóinkat előre hajtottuk, akkor 25-30 százalékban jobban hallhattuk őket.

 

További programok »

FEL