Schmidt Egon egy kicsit Indiana Jones is volt

2023. december 13. 13:45 | Such Tamás

Herman Ottótól Schmidt Egonig címmel tartott előadást a 60 ezer Fa Egyesület vendége, Vasas András a Csabagyöngyében, kedd kora este. A Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület tagjával a rendezvény előtt beszélgettünk.

A program előtti percekben egy ad hoc könyvbemutató is zajlott. Történetesen Vasas Andrásnak, az előadónak a közelmúltban jelent meg a saját rajzaival illusztrált, A bátor kis gulipán című mesekötete.

 

 

– A bátor kis gulipán egyszer csak kikel a tojásból – meséli –, majd a családjával elindul a nagybetűsben, de véletlenül eltéved, és szinte az egész könyvön keresztül keresi a családját. Közben az úton ismeri meg a többi madárral. Mivel egy gyermekkönyvet és nem egy Tarantino történetet akartam írni, így happy enddel végződik.

Az előadással kapcsoltban elmondja, Hermann Ottó 1893-ban alapította meg a Madártani Intézetet. Őt a vezető poszton Chermel István, Csörgey Titusz és Vörnöczky Schenk Jakab követte. Mindannyiuknak óriási szerepük volt az intézet működtetésében. Legfontosabb feladatuk az volt, hogy a madártant egyrészt tudományos fokig műveljék, illetve a lehető legszélesebb körben megismertessék a madárvédelem fontosságát.

 

Galéria

 

Egészen a második világháborúig, a német megszállásig irányították az épületet. Ugyanis a madártaninak nagyon jó elhelyezkedése volt, és a hazánkban ideiglenesen állomásozó német katonák szépen berendezkedve ott várták a vörös hadsereg katonáit. Szegény intézet kapott rendesen.

– Majd csak egy jó évtizedet követően jött Schmidt Egon, aki noha nem állt az intézmény élén, „csak” munkatársa volt, de ugyanazt a vonalat vitte, mint az elődei – folytatja. – Közben 74 könyvet – valaki szerint 80-at – és nagyon sok cikket publikált.

Hozzáteszi, ha nem is egy Indiana Jones volt, de messze az egyik legkalandosabb életű ornitológus volt: élete során háromszor párbajozott, több szabadságharcban vett részt, egyszóval nem volt ideje unatkozni.

 

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL