Mi a közös David Beckham, Ronaldo, Katalin hercegné és Borszéki Viktória között?

2024. május 19. 07:12 | Such Tamás

Hát nem a foci, az biztos.

A Munkácsy Mihály Múzeum A beporzók védelmében címmel tartott szombaton egy egész délutános rendezvényt a Gabonamúzeum területén.

– Az eseménnyel a Békés vármegyei méhészet atyjára, a 200 évvel ezelőtt született és 130 éve elhunyt Göndöcs Benedekre emlékezünk – mondta Váncsa Klára ökológus, a múzeum természettudományos muzeológusa, akinek a fülbevalóján, hajcsatján, nyakláncán és az óráján is egy méhecske volt. – Göndöcs Újkígyóson kezdett méhészkedni; azt szerette volna, hogy minden pap, minden tanító tartson méheket.

Megjegyezte, évszázadokkal korábban az emberek szimplán leölték a méheket, hogy elvegyék tőlük a mézet, majd az 1700-as évek végén Tessedik Sámuel rájött, ha kifüstölik a rovarokat, elbódítják, elzavarják őket, akkor sokkal praktikusabban gyűjthető be az a sárga csoda, amit nincs ember, aki nem imádna. Mindezt Göndöcsék továbbgondolták.

 

Ezernyi méhecske – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Továbbá a szervezők a "beporzóbarátoknak" készítettek egy Mézes kincskereső road-kvízt, amelyben hat főkérdés alatt, négy-négy alkérdést (összesen 24-et) kellett megválaszolni. A hat főkérdéshez hat helyszín is tartozott, ahol egy-egy tablót helyeztek el, amelyek némileg mankóként is szolgáltak a megoldáshoz. A válaszok mögött három betű állt, és aki a jó betűt karikázta be, akkor összeolvasva az jött ki: Március tíz a beporzók napja.

A rendezvényt Borszéki Viktória, Magyarország Mézkirálynője is megtisztelte, aki épp Szlávik Orvos Máriával, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnökével egy asztalnál állva kóstolót tartottak, valamint gyerekeknek meséltek a méz jótékony hatásáról. Fogalmam sincs miért, azt mondtam nekik, „Tudtátok, hogy Cristiano Ronaldo minden reggel megeszik egy kanál mézet?” „Ronaldo méhészkedik és Katalin hercegnő is”, vágta rá Szlávik Orvos Mária. „És David Beckham is”, fűzte hozzá a mézkirálynő.

Állítólag az utóbbi a Covid-19 járvány alatt kezdett el méhészkedni és beleszeretett a szakmába. Ma már árulja is a termékeit (kitaláltuk, Bee Beckham néven; de ez csak blöff volt). Mellettük egy üvegkaptárban ezernyi méh duruzsolt. „Ez a szülészeti osztály, a nagyobb sejtekből születnek a fiúk, mellettük a lányok”, mesélte Szlávik Orvos Mária.

 

Galéria

 

Közben Borszéki Viki elárulta, a felmenői között nincs méhész, hanem a párja, Nisteriuc Ádám hatására kezdett a méhecskékkel foglalkozni. Ádám 13 éves kora óta méhészkedik. Miután megismerkedtek, hamarosan Viki is beleszeretett a szakmába. Ma már 35 méhcsaládjuk van; egy kaptárban egy méhcsalád található – körülbelül 60-70 ezer egyeddel és egy méhkirálynővel. (Akkor náluk 36 királynő van.)

A kóstolón meg lehetett ízlelni a hárs-, kétféle vegyes hárs- (folyékony és kristályos), krém-, repce-, akác-, propoliszos és virágporos mézet.

Majd a délután folyamán a Vésztő-Mágori Szín előadóteremben számos érdekesség hangzott el a beporzókról a "beporzóbarátoknak". Többek között Borszéki Viktória A méhek csodálatos világáról, Váncsa Klára A beporzók védelmében, valamint Füredi László növényvédelmi szakirányú agrármérnök A beporzóbarát kertről tartott előadást.

Azt követően Váncsa Klára a Mit esznek és hol laknak a beporzók? címmel vadvirág túrára invitálta a látogatókat. A programfolyam tombolasorsolással zárult – a beporzók által készített finomságokat, valamint különféle okosságokat lehetett nyerni.

 

További programok »

FEL