Gyerekek kutatták át a Gabonamúzumot – galériával

2024. április 28. 11:06 | Bere Mátyás

A tájházak napja alkalmából várta a családokat szombaton a Munkácsy Mihály Múzeum a Szent György-napi kalandozások a Gabonamúzeumban című rendezvényére. A gyerekeket kincskeresés, kézműves programok várták, és Soós Emőke meséjét hallgathatták Schäfer Szilveszter zenei kíséretével.

A szülők a program alatt tárlatvezetésen vehettek részt: a Gajdács-tanyát, valamint a Csókási-szélmalmot mutatták be nekik történelmi és néprajzi megvilágításban.

A kincskeresők a program elején neki is indultak a kiállítóhely felderítésének. A kukoricagórétól a malmon át a kemencéig mindent átkutattak. Az egyik kislány, aki elsőként találta meg az összes elrejtett kincseket, és az arra írt nyomokat, elmondta, hogy nagyon jól érezte magát és felsorolta, hogy a diótól a búzáig mi mindent talált és ismert fel.

 

 

A Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa, Váncsa Klára elmondta, hogy népszerűnek mutatkozik a kincskereső játék, ahol a helyszínhez kapcsolódó kérdéseket is meg kell válaszolnia a gyerkőcöknek.

– Maga a játék a geocaching-ből indult ki. Most mindenütt meg kell keresni egy-egy jelszót és a végén azokból fog kijönni a megfejtés, ami pedig a Szent György-napi hiedelmekhez kapcsolódik – fogalmazott Klára, majd elmondta, hogy a sikeres megfejtés után ajándékot kaptak a gyerekek.

– Szeretnénk több eseményt tartani itt a közeljövőben, és reméljük, hogy ez a program beindítja a Gabonamúzeum életét, – fogalmazott Salamon Edina, a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa, aki kiemelte, hogy akik eljöttek erre a programra, azok kaptak egy-egy tombolát, amit a nap folyamán sorsoltak ki.

 

Galéria

 

További programok »

FEL