A vadászattal ismerkedhettek meg a táborozók a Gabonamúzeumban

2021. augusztus 6. 08:22 | Vári Bianka

A Munkácsy Mihály Múzeum idén is megrendezi nyári táborát a Gabonamúzeumban, amely ebben az évben a nagy érdeklődésre való tekintettel két turnusban valósul meg.

A szervezők minden nap egy-egy múzeumi szakágat mutatnak be a résztvevőknek játékos feladatokkal, bemutatókkal, és kézműves programokkal. 

– Van egy néprajzi hétfő, ott kifejezetten a népművészettel kapcsolatos elméleti anyagot adják át a múzeumban dolgozó kolléganők. Kijönnek ide a helyszínre, bemutatják a gabonamúzeum területét, utána Kádár Mannival egy mézeskalács díszítést szerveztem meg, ahol a népi motívumokat, szimbólum-rendszereket ismerhetik meg a gyerekek - mondta Fábián Anna, a tábor vezetője.

A kedd a régészetről, a szerda Munkácsy Mihályról, a csütörtök pedig a vadászatról szólt.

– Először egy kutyás bemutatóval kezdtünk, a Csaba-tónál, később pedig egy vadászati bemutatót láthattunk. Megismerkedtünk az íjászattal, a solymászattal és a gyerekek ki is próbálhatták az íjat, tehát megismerkednek azokkal a módszerekkel, amelyeket őseink hagyományosan a vadászatnál használtak - fogalmazott Váncsa Klára, a múzeum természettudományos muzeológusa.

Az Okos Lurkó táborban mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozási lehetőséget.

– Nagyon izgalmas volt, hogy a kutya hogyan találja meg a kacsát, a fácánt, a nyulat - mondta lelkesen az egyik táborozó.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

A résztvevők részletesen megismerhették a különböző korok íjait, melyek használatát Bánszki Gábor, többszörös Európa-, és egyszeres világbajnok íjász mutatott be. Közben Ambrózy Árpád számolt be az íjak történetéről, fejlődéséről. Végül azt is megtudhatták a gyerekek, hogyan lehet egy ragadozó madár a vadász segítségére.

– A solymászat körölbelül 8000 éves múltra tekint vissza. Amikor a lőfegyverek még tökéletlenek voltak, akkor a repülő vadat csak vágyakozva nézte az ember, hogy tudná azt elejteni, és akkor hívta segítségül a ragadozó madarakat. Többféle madarat idomítanak solymászatra. Sólyomfélékről kapta a nevét, ők a levegő urai, de a szirti sastól kezdve a héjáig sokféle madár van, amit vadászatra tudunk használni - magyarázta Ambrózy Árpád.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL