Íjászat, vadászat, sólymászat: hagyományokat elevenítettek fel Gerlán

2022. október 15. 13:33 | Szabó Judit

A Békéscsabai Vadászkamara közreműködésével solymászati, íjászati és vadászati bemutatót tartottak szombaton Gerlán, az általános iskolában.

A pályaorientációs napon az ősi vadász, erdész szakmát ismerhették meg a gyerekek, a vendégek Gödöllőről érkeztek. A programban bemutatták a vadászat, az íjászat, valamint az íjas és a solymos vadászat történetét. Emellett volt vadászkutyás bemutató és betekintést nyújtottak az elöltöltős fegyverekkel való vadászat történetébe is. 

– Az volt a cél, hogy a gyerekeket megismertessük azokkal a hagyományos, a vadászathoz, erdészethez tartozó szakmákkal, amelyek a magyar és a nemzetközi kultúrához, valamint az emberiség civilizációjához is hozzátartoznak – emelte ki Kis Sándor, a Gerlai Általános Iskola intézményvezetője.

A meghívottak között szerepelt Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, aki kommentálta a történéseket és válaszolt a gyerekek kérdéseire a bemutatók között.

Fotó: behir.hu

– A régi vadászati módokat mutattuk be, mint a solymászat, az íjjal történő vadászat, illetve a vadászkutya használata. Ezáltal igyekeztünk a gyerekekkel egy kicsit jobban megértetni mindezt, hogy tudják, miért vadászunk és hogyan – emelte ki Ambrózy Árpád.

Az íjas vadászat ezelőtt huszonötezer évvel nagyjából hasonlóan zajlott, mint most. A bemutatóra régi és új íjakat is hoztak a szakemberek. A megkérdezett gyerekek többségének az íjjal történő vadászati bemutató tetszett a legjobban. 

– Az íjászat tetszett nekem a legjobban. Szerintem ez a nap azért volt hasznos, mert megtanultunk sok mindent a vadászatról – mondta el Szabó Vivien.

Schmidt Kornél szerint azért volt jó a bemutató, mert például ha valaki a sólymokkal szeretne fogalkozni, akkor nagyon sok információt megtudhatott a madarak beidomításáról is. Szekeres Larionnak pedig az a sólyom tetszett, amelyiknek csengettyű volt a nyakában. 

A vadászkutyával foglalkozó szakember síp és kézmozdulatok segítségével mutatta be, hogy a vizsla milyen módon tanítható a vadászatra. A bemutató végén a gyerekek kipróbálhatták az íjászatot és megsimogathatták a vizslát is. 

Galéria

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL