Mezőhegyesen rendezték meg az ünnepi megyegyűlést

2017. március 15. 15:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Mezőhegyesen tartotta ünnepi közgyűlését a Békés Megyei Önkormányzat. A település fontos szerepet töltött be az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc történetében, honvédeket, katonalovakat és mártírokat adott a haza szabadságáért. A megemlékezés mellett elnöki kitüntetéseket is átadtak.

Az 1848-49 Forradalom és Szabadságharc 169. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlés díszvendége a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, Dr. Holló József altábornagy volt.

–A mai kis megemlékezés március 15-re, vagy a nagyon híres, fontos tábori lelkészre úgy gondolom, hogy szívet melengető és kell ismerni az egész országnak. Úgyhogy ennek a jövőben is a jelentősége lesz, hogy a történelmünk megismerése az legyen kötelezőség. Enélkül nem tudunk jövőt építeni. - hangsúlyozta Dr. Holló József.

Az emlékezők a mezőhegyesi Városháza elől lovas huszárok vezetésével vonultak a Katolikus templomhoz, ahol megkoszorúzták Gonzeczky János mártír emléktábláját.Gonzeczky János a szabadságharc alatt a mezőhegyesi katonai ménesintézet tábori papjaként szolgált. A pap 1848 decemberétől már nem a császárért imádkozott a misék végén.

– A magyar kormányért imádkozott. Illetve a szószékről kihirdette a trónfosztást, a Habsburg-ház trónfosztását. Ezért a szabadságharc leverése után elfogták, majd halálra ítélték. - emelte ki Kerekes György a mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesület elnöke.

A Békés Megyei Önkormányzatnál hagyomány, hogy szinte mindegyik közgyűlését kihelyezve, a megye egy-egy településén tartják.

– Mezőhegyesen 1848-49-ben is nagyon fontos események történtek. Nem csupán nemzetőröket, nem csupán honvédeket adott a szabadságharcnak, hanem szerepénél fogva, több mint 200 katonalóval szolgálta a magyar honvédséget. - tájékoztatott Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

Az ünnepi megyegyűlésen a nemzetőrök, a honvédek, és Gonzeczky János mellett egy női szabadságharcosról is megemlékeztek, aki életét adta elveiért.

– Egy magyar hadnagynak a lányáról van szó, Pfiffner Paulináról, aki Ligeti Kálmán néven harcolta végig Bem seregében a szabadságharcot. - mondta el Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere.

A vasárnapi ünnepi megyegyűlésen adták át az idei elnöki elismeréseket is. Ezúttal hatan vettek át elismerést: Csicselyné Korbely Zsuzsanna a szlovák identitás megőrzéséért, dr. Mlinarics József nyugalmazott orvosigazgató Orosháza város és a térség egészségügyi ellátásában nyújtott szolgálataiért, Rávai Béla az életmentés, a betegellátás területén kifejtett szakmai tevékenységéért, Gál János címzetes rendőr főtörzszászlós a Békéscsabai Rendőrkapitányság KMB csoportparancsnokaként végzett munkájáért, a szarvasi Lázár Zsolt lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ótemplomi Szeretetszolgálat kollektívája nevében a segítségnyújtás, a szociális ellátás területén kifejtett munkájáért és a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság és Nagy Sándor parancsnok szakmai szolgálatukért.

További programok »

Itthon

FEL