Figyeljünk oda egymásra, és töltsünk szeretteinkkel több időt

2022. december 24. 15:11 | behir.hu

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, Jézus születésének napja, mely egy sokkal csendesebb, sokkal inkább belső ünnep, mint amivé a mai fogyasztói társadalom tette – Zalai Mihály gondolatai az ünnepről.

Mostanság a karácsony sokkal inkább szól a szórakozásról, a vásárlásról, mint a belső békénk megtalálásáról, a családi meghittségről, vagy a boldog együttlétről. A rohanó világ harsogása, csillámporos fénye elveszi a figyelmünket az ünnep lényegétől. Ennek egyik erős szimbóluma például a templom előtt forgó, kivilágított óriáskerék. Előbbi jelképezi az elmúlt idők karácsonyát, míg utóbbi a mai kor elvárásait tükrözi.

Ma nyomasztó megfelelési- és teljesítménykényszer lengi körül a Jézus születése előtti napokat, például, hogy a fa alá minél több és nagyobb ajándék kerüljön. Pedig nem a tárgyak, az ajándékozás a lényege az ünnepnek. Sokkal inkább a családra, a barátokra, a szeretteinkre fordított figyelem.

Kívánom, hogy tudjunk lassítani, odafigyelni egymásra karácsonykor, és feledkezzünk meg kicsit az ünnepek alatt a gondjainkról. Nézzünk magunkba, töltsünk szeretteinkkel több időt, és ebben a mai zajos, fényes világban találjuk meg azt az ünnepet, amit a karácsony jelent.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok Békés megye valamennyi polgárának!

Zalai Mihály

elnök

Békés Megyei Önkormányzat

További programok »

FEL