MEVZA Cup Final Four: Egy lépésre a címvédéstől a BRSE

Már az idény elején kitűzött célként fogalmazták meg a viharsarki klubnál, hogy a Linamar-BRSE együttese címvédésre készül a Közép-európai Ligában! A csabai lányoknak ráadásul hazai pályán nyílik lehetősége az újabb nemzetközi siker begyűjtésére. Elsőként a horvát Mladost Zagreb együttesét kellett legyőzniük a MEVZA Cup Final Fourban. A házigazda 2-0 után még nem tudta befejezni a meccset, de a negyedik játszmában sokáig emlékezetes produkciót nyújtott és bejutott a fináléba, ahol a cseh Oloumuc lesz az ellenfél!

Az első elődöntő alatt, amelyet a cseh Olomouc nyert meg a szlovén Maribor ellen, még nem volt igazi a meccshangulat, de ahogy közeledett a BRSE bemutatkozása, a hazai szurkolótábor is ráerősített. A találkozó elején már kész volt a csabaiak „hetedik embere”, hogy győzelembe hajszolja az övéit!

 

(Fotó: VD)

 

Ennek megfelelően nagy hangrobbanás fogadta az első hazai pontot, amit a sérüléséből visszatérő Ksenija Ivanovic szerzett. Villámkezdést produkált a Csaba, 5:0-nál már időt is kért Sasa Ivanisevic, a Mladost mestere. A horvátok birkóztak meg nehezebben a félelmetes hangulattal, pont nélkül mehettek az első technikai szünetre (8:0). Lassan éledezett a horvát együttes, de ez csak az első egységekre volt elég (11:5). Egy vitatott esetnél az osztrák játékvezető is besegített a zágrábiaknak, akik emellett szervezettebb játékot is mutattak. A vendégek fel is zárkóztak, Alberto Salomoni pedig időt is kért (12:9). Dobi Edina egy klasszikus centertámadással, majd egy óriási blokkal hűtötte le a kedélyeket, vissza is állt a megnyugtató, hatpontos fór (16:10). Ivanovic játékán alig lehetett észlelni a kihagyást, újabb akciója nyomán megint időt kért a Mladost (20:14). A horvátok nem is adták fel, három egységgel felezték a hátrányt. Ennél tovább azonban nem jutottak: rátett egy lapáttal a csapat és a drukkerhad is! Nem volt megállás, Dobi Edina lesimította 25. pontot is, így vezetést szerzett a BRSE (25:19)!

 

Sziporkázott a házigazda, csak apró morzsákhoz jutott a Mladost

 

A csapatkapitány zárta le az elsőt és nyitotta a másodikat, szólt is a lelátóról az „Edina, Edina!” kiáltás! A horvátok időt kértek, miután egymást múlták felül a hazai játékosok: Molcsányi minden elért, Kosekova ászt küldött, Mlinar bombázott (8:2). Úgy tűnt nincs ellenszere a Mladostnak. Egy horvát ászra, Fresco ejtéssel válaszolt, minden betett a közösbe egy-egy jó megmozdulást (12:5). A BRSE folyamatosan növelte a különbséget, a hazaiak élvezték a játékot, még egy-egy mosoly is kiszűrődött a játéktérről (19:10). A zágrábiak mestere cserékkel is próbálkozott, ez viszont csak a szépítésre volt elég. A Mladost-nevelés Lucija Mlinar juttatta szettlabdához a csapatát, majd ő értékesítette a lehetőséget, így már 2-0 állt az eredményjelzőn (25:17).

 

(Fotó: VD)

 

Szívósan küzdöttek a horvátok, meg is lett az eredménye

 

Kétszettes előnyben az volt a kérdés, hogy a házigazdánál visszaesik-e a koncentráció vagy a BRSE fenntartja a figyelmét és 3-0-val lezárja az elődöntőt. Pár pillanat kellett a megfelelő hőfokhoz, az ellenfél Luketic és Samadan révén tartotta a lépést. A csabaiak két-hárompontos fórra tettek szert, de a horvátok nem hagyták magukat lerázni, Jurisic révén a vezetést is átvették (9:10). Nem sokáig tartott a horvát öröm, a házigazda öt ponttal válaszolt, a különbség meg is maradt a technikai szünetre (16:12). A zágrábiak becsülettel mentek előre, Salomoni mester pedig magához is hívta lányait, mert nem szeretett volna egy szettel sem többet játszani, mint amennyit muszáj (17:15). Pekárik Eszter is érkezett a padról, mert megint a horvátok álltak jobban egy ponttal. Mlinar fáradhatatlannak tűnt, majd Fresco blokkja segített, amivel újra közel került a finálé (21:19). Az argentin klasszisa mellett Kosekova is villantott egy védhetetlent, azonban a horvátok is eljutottak három szettlabdáig. A lehetőség pedig nem csak lehetőség maradt, mert Luketic ütése után szépített a zágrábi gárda (26:28).

 

Erődemonstrációval és örömjátékkal válaszolt a BRSE

 

Nem esett össze a Csaba, tekintélyt parancsoló kezdést produkált a negyedik játék elején és állva hagyta az ellenfelet (8:2). Talán a folytatás jót is tett a hazai lányoknak, önbizalomtól duzzadó játékot láthatott a publikum, egymást váltották a jobbnál jobb megoldások. A horvátok időkéréssel próbálták „elállítani a vérzést”, de nyoma sem volt az előző szett remeklésének. Amihez hozzáértek a hazai lányok, az arannyá változott (16:2). Fresco nyitásai védhetetlennek bizonyultak, a horvátok szétestek a hajrára. A BRSE huszonegy (!) meccslabdához jutott, de természetesen ennyire nem volt szükség, az elsőt Mlinar értékesítette és jöhetett az ünneplés (25:3).

A BRSE 3-1-es sikerével az első lépést megtette a címvédés felé, jöhet a döntő. A fináléban vasárnap 17.30-kor indul útjára a labda!

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,