Mesés világot visz színre a Jókai színház

2021. március 16. 15:14 | Horváth Szabolcs

Családtörés vagy családkötés? Tündérek, manók, Holdherceg, egy árvaházban élő kisfiú hányattatott sorsa, mesés köntösbe bújtatva – mind-mind egy darabban. A Kaland a nagy családerdőben mesejáték olvasópróbáját kedden tartották a Békéscsabai Jókai Színházban.

A színesebbnél színesebb, mesébe illő jelmezek tervei már a színház kamaratermének asztalán sorakoznak. A humor, a kaland, a figyelemfelkeltő, egyedi karakterek elengedhetetlen részei egy-egy sokatmondó mesedarabnak – hangzott el az olvasópróbán.

A Kaland a nagy családerdőben című darab a szeretetről és annak hiányáról szól. A történetet egy menhelyen élő fiú szemszögéből ismerjük meg, akinek eltűnt az édesanyja. Éppen ebből fakadóan a főszereplőt a többiek folyamatosan bántják – szavakkal és tettekkel is. Ám egy este, legnagyobb szomorúságában ott terem egy mesebeli lény.

A Holdherceget alakító Ormándy M. Keve rámutatott: karaktere az, aki megajándékozza a kisfiút a holdsugárral, aki így jut el a Családerdőbe, hogy helyrehozza családi kapcsolatait.

Az árvaházból a mesék világába csöppenünk, ahol a kisfiú belső, lelki utazáson megy át. Merő Béla, a darab rendezője kiemelte: a kisfiú kegyetlen vesszőfutáson megy át, hiszen elveszíti látását, hallását, nem tud beszélni és így találkozik a Családkötő tündérrel. De a szíve működik. Végül a tündér segít neki, és visszatér a menhelyre.

Egy érzelmes, komoly mondanivalóval rendelkező mese is zárulhat boldogan, hiszen a történet végén az édesanya visszatér a kisfiúhoz. Zalán Tibor korántsem szokványos szereplőket felsorakoztató darabját a járványhelyzet végén láthatja majd a nagyközönség.

További programok »

FEL