Mátyás király szerelmi életét dolgozza fel a Jókai színház legújabb darabja

2022. április 28. 16:29 | Vincze Attila

Királyom, Isten áldjon címmel Mátyás király titkos szerelmének igaz történetéből készül színdarab a Békéscsabai Jókai Színházban. A teátrum legújabb bemutatójának nyilvános olvasópróbáját csütörtökön tartották a Jókai Szalonban.

Az eseményen a színház igazgatója arról beszélt, hogy ezúttal egy valódi ősbemutatót láthat a közönség, hisz korábban nem készült színdarab az egyik legnagyobb uralkodónk szerelmi életéről. Seregi Zoltán kiemelte, hogy szerették volna megmutatni Mátyás király egy olyan oldalát, melyet kevesen ismerhettek. Mint mondta, bár a darab egy fantasy történet, azonban mégis valós történelmi alapokon nyugszik.

A mű szerzője némileg rendhagyó módon Bartus Gyula Jászai Mari-díjas Érdemes művész, a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Az író korábban már készített darabot Mátyás apjáról, Hunyadi Jánosról, valamint Corvin Jánosról, a király törvénytelen fiáról is. Ezúttal azonban Hunyadi Mátyás és titkos szerelmével, a bajor polgárlány Edelpeck Borbálával való viszony áll a mű középpontjában.

– A trilógia középső része Mátyás királyról szól, ami egy egyedi történet, mert hétköznapi emberként próbáltam ábrázolni, aki szerelmes vagy nem. Ő sem igazán tudja, mivel az ország gondjai elveszik az energiáját és a figyelmét arról, hogy észrevegye, az életében micsoda lehetőség kínálkozik a boldogságra – fogalmazott a művész. 

A Királyom, Isten áldon rendezője, Merő Béla szerint teljesen máshogy álltak a munkához úgy, hogy egy színművész írta a darabot, hiszen ő belülről ismeri a színház működését. Hangsúlyozta, hogy a magyar drámairodalomban korábban csak István királyról készült hasonló mű, ezúttal viszont Mátyás király és titkos szerelme viszontagságos történetét ismerhetjük meg, akitől egyetlen fia, Corvin János született. 

– Két világa van a darabnak: van egy reális világ, amiben a szerelmi történet zajlik és van egy szürreális világ, a monológok világa, ez az alaptörténet. Mátyás már nem él, Istenhez szól és arról beszél, hogy valahogyan elszúrta az életét – részletezte. 

A történetben Szabó Lajos alakítja Hunyadi Mátyást. A színművész elárulta, hogy Bartus Gyula kifejezetten rá szabta a szerepet.

– A műben nem egy klasszikus, igazságos Mátyás királyt látunk, hanem az uralkodó emberi oldalát mutatja meg bizonyos történelmi események mentén, hogyan éli meg ezeket az aktuális szerelmével, hogyan beszéli meg a saját vívódásait, problémáit – mondta. 

Kiss Viktória játssza a király szerelmét, Borbálát. A fiatal színésznő nagy kihívásként éli meg a szerepet. 

– Öt évet ölel fel ez a darab, tehát a szókimondó kislányból el kell jutnom a felnőtt, érett nőig. A másik kihívás számomra pedig az, hogy Borbálának gyermeke is születik, és én még nem rendelkezem anyai tapasztalatokkal – jegyezte meg. 

A Királyom, Isten áldjon várhatóan június elsején debütál majd a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. 

További programok »

Kultúra

Búbánat Anett a mikrofon mögött, de nekünk tetszett

Te mész Kormos Anettre? Ezt kérdezte félig nyomatékosan az egyik kollégám a minap. Igen, feleltem, de ha gondolod, mehetsz helyettem. Nem ment. De én sem bántam meg. Pedig csak fotóról ismertem. Főleg a nagy, szomorú, barna szemeit. Már a belépő is remek volt: a stand upos Janis Joplinra jött ki – péntek este, a Csabagyöngyében.
2024. március 3. 12:17
FEL