Mesélő múzeum: Fényképek a forradalom idejéből

2019. október 27. 17:44 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeumba 1986-ban került be Szekerka János hagyatéka, amely közel hatezer darabból áll. Szekerka János (1904–1984) a békéscsabai szlovákság kiemelkedő képviselője volt a 20. században; a hagyatékot Békéscsabán készült és használt könyvek, újságok, röplapok, plakátok és fényképek alkotják.

A közel ezer fényképből álló egységben több olyan fotót található, amelyeket Szekerka az 1956-os forradalom alatt készített.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, néhány nappal a budapesti események után, Békéscsabát is elérte. A tüntetők összeállították 16 pontból álló „Követeljük!” című röpiratukat, majd október 27-én forradalmi tanácsot választottak. Másnap megjelent a Kossuth Népe című újság, a szabad sajtó első terméke, és megszólalt a békéscsabai Szabadság Rádió is. A forradalom azonban itt is véget ért, amikor november 4-én Békéscsabán is megjelentek a szovjet csapatok.

A forradalom alatt tűntek fel azok a fal- és kerítésfeliratok, amelyeken keresztül a város lakói üzentek a hatalomnak. Ezek közül több mint húsz ilyen feliratról készült fényképet őrzünk, úgymint „Éljen Nagy Imre!” „Szovjet népgyilkosok haza!” „Hazudik a rádió!” vagy „Míg Ön alszik, az ÁVH dolgozik!”.

Ezek a fényképek mindig emlékeztetni fognak arra, hogy 63 évvel ezelőtt Békéscsaba lakói is fellázadtak az elnyomó rendszer ellen! Büszkén és bátran csatlakoztak a forradalomhoz, képesek voltak életüket és vérüket adni hazájukért, Magyarországért.

Szakál Veronika, történész muzeológus

 

További programok »

FEL