Mesélő múzeum: Egy elRENDeltetett történet

2018. december 23. 17:01 | behir.hu

Hálás feladat a legjobbakkal dolgozni, Gubis Mihály (Békéscsaba, 1948 – Mundelsheim, 2006) életműve ilyen – ez értendő rá és ránk, utódaira.

A fiatal Gubis, Mokos József festőiskolájából indult, majd a jó nevű Fajó Jánosékkal dolgozott együtt, utána a szentendrei illetőségű „non-konformista és életigenlő” Vajda Lajos Stúdió tagja lett. Első osztályú alkotók, akiktől vagy akikkel csak tanulni lehetett.

Gubis bekerült az országos művészeti vérkeringésbe, rangot vívott ki magának, melyet mind személye, mind tehetsége révén érdemelt ki. Kortársai, akik mára tanagyagként ismert művészek, barátai is voltak.

Gubisnak ugyanakkor hátránya, ám bőven előnye is volt abból, hogy ragaszkodott szülővárosához, Békéscsabához. Hátrány volt az, hogy neve nem került be a széles kánonokba, ellenben pont ez az elszigeteltség hozta ki belőle, hogy nagyon érzékenyen és az elsők között reagálhatott a művészet európai, sőt egyetemes újításaira. A konstruktív áramlatokhoz és stílushoz sorolható indulása nagyon magas szintűnek és figyelemreméltónak számított. Ez alapozta meg pályáját.

Ezután elhagyta ezt a fajta rendezettséget, majd fellazultak és élettel töltődtek meg vonalai, hogy azután szinte zabolátlan vonásokká váljanak. Mi több, nem csak a papír lett művei hordozója, hanem a vászon, fa, fém, de túllépve ezeken a klasszikusnak számító anyagokon, nem túlzás azt mondani, hogy mindenben meglátta a lehetőséget, hogy kifejezhesse önmagát. Mielőtt hozzálátott volna napi munkájához, mindig azt mondta, hogy „megyek a műterembe játszani”.

Ahogy a zenészek játsszák el a műveket, vagy a sportolók élik meg versenyeiket, úgy játszotta végig életművét Gubis Mihály is – életre, halálra. A grafikusként induló alkotó, túl a festészeten, harmincévnyi pályafutása végén legszívesebben szobrászati munkák megvalósításával foglalatoskodott. Művészetét szimbólumokra redukálta, és motívumai révén mesékre vágyott, melyeket, rá emlékezve, mára mi fűzhetünk tovább.

Kiállítása 2019. január 31-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében.

Ván Hajnalka, művészettörténész

 

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL