Mesélő múzeum: Egy barátságos tekintetű szomszéd

2021. október 10. 09:09 | behir

Lassan beköszönt az ősz, és a természet felkészül a téli pihenőre. Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megfelelő életteret biztosítsunk a közvetlen szomszédságunkba megtalálható élőlényeknek az átteleléshez. Itt az alkalom, hogy közelebb kerüljünk egy olyan szomszédunkhoz, amelytől sokan viszolyogva vagy sikítva fordulnak el, pedig ő semmi rosszat nem tesz nekünk, sőt! – Váncsa Klára, természettudományos muzeológus írása.

Ez a faj a zöld varangy (Bufotes viridis) mellyel kapcsolatosan sok a tévhit, és annak ellenére, hogy elég gyakran találkozhatunk vele lakott környezetben, mégis alig ismerjük. A békák rendjébe tartozó varangyféle téli pihenője általában októberben kezdődik. Ilyenkor nem ritka, hogy akár többedmagával pincébe vagy vízóraaknába húzódik, vagy olyan helyet keres, ahol nyugodt téli álomban vészelheti át a számára nehéz időszakot. Ilyenkor fontos, hogy ne háborgassuk, ne ébresszük fel, hiszen semmilyen kárt nem okoz nekünk! Általában márciusban fejezi be téli pihenőjét, de enyhe időben az első példányok már február végén is előmerészkedhetnek. Többnyire április-május táján jön el a szaporodás ideje, amikor az év nagy részében szárazföldi életet élő állat a vizekhez vonul. Hazánkban állománya stabilnak mondható, habár elég sok veszély leselkedik rájuk, mint például a betegségek, a fertőzések, vagy a kemikáliákkal szennyezett vizes élőhelyek. Az egyik legaggasztóbb jelenség, főleg tavasszal, a szaporodási időszakban és esős időben az úttesteken a gépjárművek áldozatául eső nagy példányszám.

A zöld „királyfi” és „királylány” megmentéséért sokat tehetünk, főleg ha kertes házban lakunk. A legnagyobb veszélyt számára szaporodóhelyeinek eltűnése jelenti, mivel a klímaváltozás okozta aszályok kiszárítják a faj által kedvelt időszakos vizeket. A búvóhelyektől mentes, „steril” kertek előnytelenek számukra. A varangyokat mesterséges búvóhelyek kialakításával, vagy halaktól mentes, sekély vizű kerti tavak létesítésével segíthetjük. Kedvező esetben 10 évnél is hosszabb ideig élhetnek.

Magyarországon védett, mint az összes hazai kétéltű faj. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A zöld varangyot 2021-ben az év kétéltűjének választották, ezzel is ráirányítva a figyelmet erre a hasznos szomszédra. E hírességről többet is megtudhatnak, amennyiben ellátogatnak a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállítására, melynek címe utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán.

Váncsa Klára, természettudományos muzeológus

Munkácsy Mihály Múzeum

További programok »

FEL