Mesélő múzeum: Békés megye ornitológusai, vagyis James Bondjai

2019. április 14. 07:19 | behir

Hogyan kötődik James Bond Békés megyéhez és az ornitológiához, vagyis egyáltalán mit jelent az ornitológia?

Az ornitológia az állattan madarakkal foglalkozó tudományága, magyarul madártan. Ezen tudományág művelői a madarak pontos leírásával, viselkedésével, élőhelyeinek feltérképezésével, elterjedésével, fészkelési viszonyaival és a madárvonulás vizsgálatával foglalkoznak. Bármilyen meglepő, de James Bond - akinek a nevét Ian Fleming, angol író a főhősének kölcsönözte - kiváló, számos kitüntetéssel elismert ornitológus volt az Amerikai Egyesült Államokban.

Ezzel szeretném ráirányítani a figyelmet egy olyan kiadványra, amely a tavalyi évben, 2018-ban jelent meg, a Magyar Ornithológiai Központ, későbbi nevén Magyar Madártani Intézet fennállásának 125. évfordulója alkalmából, mégpedig a Magyarországi ornitológusok életrajzi lexikona címmel. A könyv Magyar Gábor, az állatorvos végzettségű szerző, tízévnyi kutatásának és anyaggyűjtésének az eredménye. Ez nem az első mű, ami kikerült a keze alól, hiszen számos madártani témájú tudományos és ismeretterjesztő cikk könyv szerzője vagy társszerzője, valamint az Aquila című ornitológiai folyóirat főszerkesztője. A kötet 455 - közülük 21 Békés megyei illetőségű - hivatásos vagy amatőr ornitológus életrajzi adatait tartalmazza.

Fontos megemlíteni, hogy Réthy Zsigmondnak, Kertész Évának és Dr. Domokos Tamásnak köszönhetően korábban a Munkácsy Mihály Múzeum kiadványaiban megyénk ornitológusai közül több személy életrajza is megjelent. Meg kell őriznünk azok emlékét, akik önzetlenül, sokszor egy élet munkáját áldozták arra, hogy megismerjék a körülöttük levő természeti értékeket. Ez azért is fontos, mert ezen kíváncsi és tudományos vénával rendelkező személyek közül kerültek ki azok, akik megértve a természet összetett működését, felhívták a figyelmet a természeti értékek megőrzésének fontosságára.

A kötetben szereplő Békés megyei kötődésű személyek: Csath András, Gajdács Mátyás, Hankó Béla, Hankó Mihály, Havranek László, Konok István, Kovács János, Krammer Nándor, Linder Károly, Molnár Béla, Müller Géza, Nagy László, Palágyi Lajos, Povázsay János, Povázsay László, Puskás Lajos, Réthy Zsigmond, Sterbetz István, Streit Miklós, Sztraka Károly, Tarján Tibor. Köszönet jár nekik!

 

Váncsa Klára ökológus

Munkácsy Mihály Múzeum

 

További programok »

FEL