Méhek, virágpor, kaptár, de hogyan lesz ebből méz?

2024. január 15. 07:24 | Csiffáry Zsuzsanna

A Főzzünk együtt című magazinunkban korábban már készítettünk mézes ételt, ám mielőtt stábunk feldolgozta volna ezt a készítményt a konyhában, egy méhész meghívott bennünket a méhésztelepére. Itt nyomon követhettük, miként is dolgoznak ezek az apró állatok, és hogyan lesz munkájuk gyümölcse a méz.

A 7.Tv Főzzünk együtt című gasztronómiai magazinjában több helyi termelőt hívtunk segítségül, és kértünk fel egy közös főzésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának konyhájában. A műsor egyik epizódjában a méhek kapták a főszerepet. Szlávikné Orvos Mária méhész a méhésztelepen adott tájékoztatást a méz hasznos tulajdonságairól.

A mézben 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, enzimek, szőlő- és gyümölcscukor van. A nyomelemek közül tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, klórt, nátriumot, ként, jódot, vasat, kobaltot, rezet, cinket, kadmiumot, mangánt és aluminíumot. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E-vitaminok különböző arányban találhatók meg benne. A glukóz szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely szabadon csak a mézben található meg a gyümölcsökön kívül. A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. A benne lévő hormonok óvják a vesét és a májat, de kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van. 

Többek között azt is megtudtuk, hogy hogyan lesz a méhek munkájából méz. 

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Nektár megszűrése

Miután a nektárból elpárolgott a víz, a méhek ezt követően megszűrik. Ennek köszönhetően eltávolítják belőle a virágport, az esetleges baktériumokat és a gombák spóráit is. Ennek során megérlelik ezt az anyagot, hogy majd méz lehessen belőle.

Amint a nektár víztartalma 18 % alá csökken, a méhek lezárják egy viaszréteggel. Így hosszú ideig tárolható minőségromlás nélkül, ami a kiváló táplálék forrása lesz a rovarok számára az ínséges időkre. Ugyanis az egész nektárgyűjtésnek az a lényege, hogy a méhek élelemraktárt készíthessenek maguknak és mivel nem tudják mennyire van pontosan szükség, ezért folyamatosan dolgoznak.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Szüretelés, előkészületek

A viaszréteggel lezárt „sejtet” már méznek tekinthetjük, és ennek feldolgozása abban az esetben kezdődhet el, ha a méhcsalád többet termelt meg, mint amennyire szüksége lenne. Ez lehetővé teszi, hogy a felesleget elvegyük, a méhek bántódása nélkül. A méz begyűjtését a méhészek pergetésnek nevezik, ugyanis a folyamat során meg kell pörgetni a lépeket, hogy kicsapódjon az előállított „édesítőszer”. Ez azonban nem túl egyszerű, mert a méhek féltve őrzik a kincsüket, ezért legelőször el kell távolítani őket a keretekről. Ezt követően kezdődik el a pergetés, amely a méhek elől elzárt helyiségben történik. 

Először el kell távolítani a viaszos fedeleket, majd a kereteket a mézpergetőbe helyezik. Ez a centrifugálás elvén működik, ezért a kicsapódott méz összegyűlik a tartály alján, ahonnan egy csap segítségével lehet kiengedni az üvegbe. Ezt több napig pihenni hagyják, mert a folyamat során viasz és levegő kerülhet a mézbe, és emiatt opálos színű lesz. Ezt még néhányszor ellenőrizni kell, a tetején képződött habot időnként pedig el kell távolítani.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Mézharmatméz és virágméz

Fajtáit tekintve lehet mézharmatméz és virágméz, amelyek közül az utóbbit fogyasztjuk gyakrabban. A méz édes ízét a benne lévő ki nem kristályosodó gyümölcscukor (fruktóz) adja. Aromái és íze a begyűjtött virágporok illóanyagaitól függnek illetve attól, hogy később milyen adalékokkal keveri össze őket a méhész.

 

 

 

További programok »

FEL