Méhecskék ettek mézes reggelit a Kölcsey óvodában

2023. november 23. 16:30 | Kovács Andrea

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület "Mézes reggeli" elnevezésű rendezvénysorozatához a Kölcsey utcai és Ligeti sori Óvoda is csatlakozott. A mézfogyasztás fontosságát hangsúlyozó program részeként a Kölcsey utcai székhelyen méhészeti bemutatóval egybekötött kóstolót tartottak csütörtökön.

A Magyar Országos Méhészeti Egyesület 2014 óta hirdeti meg a "Mézes reggeli" programot, melynek célja a mézfogyasztás kisgyermekkorban történő népszerűsítése.

– A Kölcsey utcai és Ligeti sori Óvoda már ötödik éve csatlakozott a kezdeményezéshez amellyel az egészséges táplálkozáson kivűl a méhek védelmére és ápolására is felhívják a figyelmet, hiszen ezeknek a kis élőlényeknek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban nagy jelentősége van – emelte ki az óvoda vezetője. Pribelszki Péterné hozzátette: a gyerekek egész héten különböző játékos tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg a méhek munkájával, és azzal hogyan készül a méz. Közösen festettek, ragasztottak kis kaptárakat, illetve a robotméhecske elnevezésű fejlesztő játék, valamint a különböző mozgásos tevékenységek is ehhez a témakörhöz kapcsolódtak

 

A Kölcsey utcai óvodában Szekerka András hobbiméhész tartott kóstolóval egybekötött bemutatót a gyermekeknek. 

– A mézfogyasztást népszerűsítjük ezzel a programmal, Magyarország ugyanis az utolsók között van az egy főre jutó fogyasztás tekintetében az európai országok között. Németországban vagy Franciaországban az emberek közel 2 kilogramm mézet fogyasztanak évente, míg Magyarországon ez alig éri el az 1 kg-ot. A méhészettel kapcsolatos alapfelszereléseket: rajkaptárt, kereteket, füstölőt, kesztyűt, kalapot hoztam el a gyerekeknek, amelyekkel most közelebről is megismerkedhettek. Elmeséltem, hogyan készül ez az édes és egészséges ennivaló, különféle fajtamézeket – napraforgó-, akác-, repce- és vegyesmézet – kóstolhattak, a méhészszövetség által adott mézcsomagokat pedig haza is vihették – összegezte a méhész.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A spárga, retek, tészta, tejszín és kolbász esete - Bevált a szokatlan párosítás

A szezon két legnépszerűbb szereplője a fehér és a zöld spárga. A következőkben egy zöld spárgás receptet veszünk górcső alá. Ezt a zöldséget a fehér társával ellentétben nem kell meghámozni, elég csak a fásabb végét letörni, néhány percig sütni vagy párolni, nem igényel hosszadalmas hőkezelést. Amellett, hogy finom, jó néhány hasznos tulajdonsága is van!
12:23
FEL