Megvan Az Év Múzeuma díj győztese

2022. május 21. 14:51 | Varga Diána

A Munkácsy Mihály Múzeum lett az év múzeuma 2022-ben!

A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított "Az Év Múzeuma 2022" díjra egy jelölési folyamat után lehetett pályázni. A rangos elismerést két kategóriában osztják ki: kis múzeumok (területi múzeumok, filiálék) és nagy múzeumok (országos és megyei hatókörű városi múzeumok).

– A Munkácsy Mihály Múzeumot a társaság értesítette arról, hogy valaki vagy valakik jelölték intézményünket és március 25-ig készítsük el portfóliónkat, benne a szöveges anyagok mellett egy rólunk szóló kisfilmmel, melyet a Békéscsabai Médiacentrum Kft. készített el - segítségüket ezúton is köszönjük. A kilenc tagú zsűri április 12-én tartotta első ülését, melyen eldőlt, hogy mely intézmények kerültek a második fordulóba – részletezte Bácsmegi Gábor igazgatóhelyettes. Mint mondta: ezt követően a zsűri tagjai útra keltek és felkeresték a második körbe jutott múzeumokat, köztük a Munkácsy Mihály Múzeumot és jogosulttá váltunk "Az Év Múzeuma 2022 jelölt" cím viselésére.

Bácsmegi Gábor szerint még ekkor sem tudhatták meg, hogy hányan és kik kerültek ebbe a körbe, a Pulszky Társaság, illetve online folyóirata adta hírül, hogy a nagy múzeumok kategóriában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal vetélkednek az elismerésért. Az indoklás szerint a Munkácsy Mihály Múzeumot a "figyelemre méltó fejlődése, a nyitott szemléletet tükröző tudományos tevékenységük, az ismeret átadási és értékközvetítő tevékenysége" miatt tartották érdemesnek a jelöltségre.

 

Az idei díjazottak (Fotó: Varga Anna)

Az idei díjazottak (Fotó: Varga Anna)

 

A díjakat a fővárosban, a Múzeumok Majálisán szombaton adták át a Magyar Nemzeti Múzeum főbejáratával szemben felállított színpadon. Az eseményen minden, második körbe bejutó múzeum kapott valamilyen elismerést. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki. A kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum, a nagy múzeumok kategóriájában pedig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kapta az elismerést.

– A szakmában elérhető legnagyobb díj, amelyre jelölték a múzeumunkat. Nagyon fontos visszajelzés, hogy jó úton járunk mind a kiállításokat, mind a szakmai munkát tekintve. Nagy elismerés, hogy a szakmai zsűri is méltónak talált minket egy ilyen rangos díjra, az ítészek főként azt a fejlődési utat vizsgálták, hogy honnan indult és hová jutott el az intézmény. Mindenképp kiemelném Ando György néhai igazgatónkat, aki motorja volt a múzeumnak, valamint Martyin Emília szakmai munkáját, aki stabil alapokat rakott le, amelyek hozzájárultak ehhez a díjhoz, de minden munkatárs munkája benne van ebben az elismerésben – emelte ki Bácsmegi Gábor.

A díjat Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere vette át az intézmény igazgatóhelyettesével.

– Ez az elismerés egy hosszútávú, átgondolt, koncepciózus munka eredménye, amely felelősséget is jelent, hiszen a jövőben is meg kell felelni ennek a címnek. Nagyon fontos, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ Minősített Közművelődési Intézmény Címe és a Békés Megyei Könyvtár Könyvtár Minőség Díja után most a múzeum is elismerést vehetett át. Ez mindenképp büszkeség a város számára, de fontos a Munkácsy negyed szempontjából is, hiszen az ékköve kapott egy ilyen rangos díjat, ami nagyon jelentős marketing erővel bír, mindenki kíváncsi lesz az év múzeumára, remélhetőleg ez látogatószámban is megmutatkozik majd – fogalmazott a megyeszékhely alpolgármestere.

V.D., K.D.

 

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL