Megújult a nagykamarási iskola

2020. március 1. 09:21 | behir

Az intézményt a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 51 millió forintból újították fel.

A községben található oktatási intézmény épülete energetikai szempontból rossz állapotban volt, a külső határoló szerkezetek hőtechnikailag korszerűtlenek, a konvektoros egyedi fűtés pedig elavult volt – írja közleményében Nagykamarás Község Önkormányzata. Az üzemeltetési költségek csökkentése, az energiafelhasználás optimalizálása, illetve egy modern és komfortos munka-, illetve szolgáltatói környezet kialakítása érdekében indokolttá vált a nyílászárók cseréje, a falak hőszigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése.

A projekt elsődleges célja az iskola épületének energetikai felújítása volt, amely által nem csak a primer energia fogyasztásának mérséklése, illetve az üvegházhatást okozó gázok csökkentése valósul meg, de az iskola működési feltételei is jelentősen javulnak majd.

A fejlesztés keretében több épületenergetikai fejlesztésre is sor került. Megtörtént a műanyag nyílászárók modern nyílászárókra történő cseréje, az épület külső oldalainak hőszigetelése, valamint egyéb gépészeti korszerűsítések is.

A fejlesztés által az iskola működtetésének költségei csökkennek, amelynek köszönhetően a helyi önkormányzat a megmaradó bevételeket további fejlesztések megvalósítására fordíthatja. A projekt további, hosszú távú céljaként a hatékony energiafelhasználás ösztönzését, illetve az ehhez kapcsolódó szemléletformálást határozták meg.

FEL