Közel félmilliárd forintból korszerűsítették a tótkomlósi iskolát

2020. január 31. 18:17 | Papp Ádám Sándor

Befejeződött a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium infrastrukturális beruházása, melynek projektzáró rendezvényét pénteken délután tartották. A korszerűsítés mellett az intézmény pedagógiai eszközök beszerzését hajtotta végre, valamint a projekt részeként a pedagógusok 120 órás módszertani fejlesztése is kapcsolódott.

A Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában működő tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium 496 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai költségvetési előirányzat finanszírozott. A Széchenyi 2020 programban elvégzett fejlesztés révén az intézmény teljesen megújult. A projektzáró rendezvényen Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta: fontos, hogy a megyében minél több oktatási, nevelési intézmény megújuljon, ezáltal is növelve az adott települések lakosságmegtartó erejét.

– A kormány elkötelezett a vidék-, ezzel egyidőben az oktatásfejlesztés iránt is. Ezen infrastrukturális beruházások azt a célt szolgálják, hogy az adott településen élőknek legyen egy olyan szolgáltatása, amelyet el tudnak érni és legyen a gyermekeknek olyan lehetőségük, amellyel a tanulás folyamata magasabb szintre emelkedik. Az infrastrukturális fejlesztéseknek több, nagyon fontos mozzanata van: egyrészt átállunk a következő időszakra a digitális fejlesztések révén, hiszen nyakunkon a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció, a robotizáció, amely által újabb szakmák is jelennek meg. Másrészt az érzékenyítés is nagyon fontos, hiszen a mozgáskorlátozottaknak is sikerült olyan lehetőséget kialakítani, amely révén az intézménybe juthatnak. Úgy gondolom, hogy ennek a jövőben is folytatódnia kell. A Békéscsabai Tankerületi Központ az országban harmadikként teljesítette ezt a feltételt. Azt gondolom, hogy jó helyre került a forrás, főleg Tótkomlóson, ahol nagy múltja van az oktatásnak, mind a művészeti jellegű tanításoknak – emelte ki Takács Árpád.

 

200131_tótkomlós

 

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke örömét fejezte ki a tótkomlósi iskolában elvégzett fejlesztések miatt. Mint mondta: nagyon fontos az esélyegyenlőség kialakítása az oktatási, nevelési intézményekben.

– Nagyon örülök annak, hogy átadhatunk egy olyan intézményt, amelyben komoly felújítások történtek. Az esélyegyenlőség számomra szívügy, hiszen ezáltal az integráció felé nyitunk. Ezentúl az intézmény mozgássérült fiatalokat is képes fogadni, tanulhatnak itt kerekesszékes fiatalok is, akik nem ütköznek akadályokba az iskola területén. Ezt a fajta nyitottságot, amely a Békéscsabai Tankerületi Központban megvan, fontosnak tartom, hiszen több intézményberuházásban is célul tűzték ki az akadálymentesítést – hangsúlyozta Hajnal Gabriella.

Bohácsné Nyiregyházi Zsuzsanna, a Jankó János Általános Iskola intézményvezetője felidézte intézményük legfontosabb történéseit. Mint mondta: a polgári iskola kapui 1927-ben nyíltak meg, 1945 szeptemberétől pedig általános iskolaként működött a létesítmény. 1975 augusztus 20-án avatták fel a hatosztályos, új épületet, majd 1992. szeptemberében 24 tanulóval újra indult a gimnáziumi oktatás és új szárnnyal bővült az iskola. 2015-ben megtörtént mindkét épületben a nyílászárók cseréje, majd elérkezett 2020 január 31-e, amikor befejeződött a „nagy összefogással” létrejött fejlesztés.

 

 

– Az alsó tagozat épületében a tetőt, a födémeket felújítottuk. A tantermek, szaktantermek, a könyvtár és a tornaterem padlóját kicseréltük, a falakat kifestettük. A felső tagozat és gimnáziumi épület földszintjét, valamint a mosdókat akadálymentesítettük, mozgáskorlátozott mosdót építettünk ki. Bővítettük az épület hasznos tereit is: szaktantermeket, közösségi tereket alakítottunk ki. Emellett külső tűzlépcsőt szereltünk fel. Az udvaron műfüves sportpályát építettünk, járdát és gépjárműparkolót alakítottunk ki. Bútorokat vásároltunk, valamint a tanítási-tanulási folyamatot segítő tanári és tanulói eszközöket szereztünk be. Digitális táblákat, hangtechnikai eszközöket, szemléltető-, demonstrációs és fejlesztő eszközöket, illetve sporteszközöket szereztünk be 9 millió forint értékben. A projekthez a pedagógusok 120 órás módszertani felkészítése is kapcsolódott. Ennek célja, hogy minél kevesebb legyen a végzettség nélküli, iskolát elhagyó diák – ismertette a beruházás részleteit Bohácsné Nyíregyházi Zsuzsanna.

Az intézményvezető hozzátette: jelenleg 410 diák tanul a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban és reméli, hogy a fiatalok értékelik, megbecsülik az intézményben véghez vitt fejlesztéseket, a megvásárolt eszközöket.

 

Galéria

FEL