Megújult a gerendási evangélikus templom tetőszerkezete

2023. szeptember 17. 13:33 | Kovács Andrea

Mintegy 15 millió forint értékű hazai támogatásból újították fel a Gerendási Evangélikus Egyházközség templomának tetőszerkeztét. A közelmúltban befejezett beruházás részleteiről a vasárnapi hálaadó istentisztelet után számoltak be, amelyen Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

– Korábban a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye esperesként is nagyon sokat jártam Gerendáson. Emlékszem, mennyit küzdöttem azért, hogy megteremtsük a lehetőségét a torony felújításának, mert ott is komoly beázások voltak, ezután most a tetőt is sikerült rendbe hoznunk. Nagon fontos ez a beruházás, de az egyházkerület szempontjából még fontosabbnak érzem a gyülekezetek összefogását, hiszen nemcsak Magyarország kormánya támogatta ezt a tetőfelújítást, hanem a békéscsabai egyházközség is, amely a cserepeket adományozta a felújításhoz, Egymás megsegítése, a közös teherhordozás Krisztus példáját követve, lélekben-testben is erősít és a gyülekezeti közösségekben is gyarapít bennünket – hangsúlyozta Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. 

 

 

Zsíros András az egyházközség korábbi lelkésze elmondta, hogy hosszú előkésztő munkát, és hosszú kivitelezési időt vett igénybe beruházás, mert a koronavírus-járvány ideje alatt, az eredeti tervhez képest jellentősen megnőttek a költségek. Félő volt, hogy nem sikerül megvalósítani a beruházást.

– Nagyon nagy segítségünkre volt a békéscsabai gyülekezet, ahol a tetőfelújításkor, a kistemplomról lekerült cserepeket megkaptuk, így bele tudtunk férni az egyházi épített örökség védelmére kiírt pályázatból nyert 15 millió forintos támogatási keretbe. Ennek köszönhetően nemcsak a templom, hanem a környezete is megszépült – sorolta Zsíros András.

 

 

Ábelovszky László, a kivitelezést vezető Átrimex Kft. műszaki vezetője arról tájékoztatott, hogy először a templom tornyát, másosik ütemben pedig a tetőszerekezet és az épületet körbevevő járdát újították fel. A cserepek megrongálódása miatt több helyen beázott a tetőszerkezet, különösen a torony körüli részeken a szél mindig felborzolta a tetőt. A faszerkezetek elkorhadtak, a bádog elrozsdásodott, így ezeket is cserélni kellett. Új ereszcsatornát tettek fel és megemelték az épület körüli járdát, mert a korábbi járda nem engedte elfolyni az esővizet és a templom alá folyt a csapadék.

További programok »

FEL