Megújul a mezőmegyeri tűztorony

2019. október 11. 10:50 | behir

A mezőmegyeri Fő utcán található a településrész legmagasabb épülete, a tűztorony. Egykoron a helyiek kedvelt közösségi tere volt, majd magára hagyatva az enyészeté lett. Egy program keretében hamarosan újra régi pompájában díszeleghet. A behir a fejlesztés két főszereplőjét, Hanó Miklóst, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét és Szente Bélát, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóját kérdezte.

– A tűztorony Mezőmegyer egyik jelképe. Sajnálatosan az elmúlt évek gazdátlansága megviselte a helytörténetileg fontos épületet, a tetőszerkezet például teljesen tönkrement. A magyar kormány által létrehozott, a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő szervezeteket, közösségeket támogatni kívánó alapot hozott létre Csoóri Sándor-program néven. A Csabagyöngye Kulturális Központ, Hanó Miklós alpolgármester támogatásával a tűztorony felújítására, infrastrukturális fejlesztési lehetőségére pályázott. Pályázatunk 6 millió forintot nyert az épület felújítására. A napokban indul a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház felújítása is, s amíg az tart, a tűztorony adhat helyet a közösségek működésére – avat be a részletekbe Szente Béla.

 

A mezőmegyeri tűztorony

A mezőmegyeri tűztorony

 

– Mezőmegyer önkormányzati képviselőjeként mindig örömmel tölt el, ha a településrész fejlesztéséről adhatok tájékoztatást. Legutóbb a mezőmegyeri Tündérkert óvoda előtti parkolási problémát sikerült megoldanunk, most pedig a tűztorony fejlesztéséről számolhatok be. A megyeri emberek életében fontos szerepet játszó épület most a békéscsabai Sütőker Zrt.-vel együttműködve a tetőszerkezet újult meg, valamint a mennyezet hibái és a tornyablakok is kijavításra kerültek. A szintén felújításra kerülő művelődési ház tavaszi átadása után a tűztorony a megyeri civil szervezetek működését és a településrész lakosságát szolgálja majd – mutatta be a fejlesztéseket Hanó Miklós Mezőmegyer önkormányzati képviselője.

További programok »

FEL