Megugrott az idegenforgalom

2018. december 11. 13:04 | behir

Többen jöttek és többet költöttek a külföldiek Magyarországon a harmadik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában. Az utazási szolgáltatások árbevételi egyenlege az ötödével emelkedett.

Európából érkezik Magyarországra a látogatók 96 százaléka, a külföldi vendégek 62 százaléka a szomszédos országokból jön. Az idén július és szeptember között 21 millió külföldi beutazást regisztráltak, csaknem a tizedével többet az előző év azonos időszakáénál – derül ki a KSH hétfőn közzétett Nemzetközi utazások jelentéséből. Eszerint a harmadik negyedévben az egynapos utazások száma 6,8 százalékkal, a többnaposaké 15 százalékkal nőtt, de az utóbbinál az átlagos tartózkodási idő 5,3 napra csökkent.

Budapest továbbra is a fő vonzerő, a fővárosban a több napra érkező külföldiek 38 százaléka tölt el legalább egy éjszakát. Jelentősen, 28 százalékról 40 százalékra ugrott a négy vagy annál több éjszakát eltöltők aránya is. A Nyugat-Dunántúlon e vendégkör 18 százaléka, a Balatonnál a 17 százaléka keresett szállást a főszezonban.

Az idén minden határszakaszon bővült a forgalom, kiugróan a szerb és a horvát részen. A légikikötőkben is erősödött az átlépőforgalom, a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és Debrecenben ötödével több határátlépőt regisztráltak. Budapesten harmadával emelkedett a belföldiekhez kötődő utasforgalom.

A KSH jelentése szerint a magyar lakosság a vizsgált időszakban 7,1 millió alkalommal utazott külföldre, 17 százalékkal többször, mint 2017 harmadik negyedévében. Ezekhez az utazásokhoz 302 milliárd forint kiadás kapcsolódott, 8,3 százalékkal több, mint egy éve. Az utasforgalom többlete 422 milliárd forint lett, az utazási szolgáltatások egyenlege pedig folyó áron 21 százalékkal bővült. A forint-euró árfolyam 5,8 százalékkal haladta meg a tavalyit. Külföldi utazásaik alkalmával a magyar állampolgárok naponta átlagosan 11 százalékkal többet, 13,1 ezer forintot, a többnapos utazások során viszont 12 százalékkal kevesebbet, 14 ezer forintot költöttek. Mindeközben a külföldi turista napi átlagos kiadása egynapos magyarországi tartózkodás alkalmával csak 11,4 ezer forint, a több napra érkezőké pedig 17 ezer forint. Mindkét érték csaknem 10 százalékos növekedést mutat egy év alatt. Az európai látogatók 15, az amerikaiak 25, az ázsiaiak 30 százalékkal költöttek többet, mint tavaly.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL