150 éves a békéscsabai nyomdászat – Jubileumi kiállítás a könyvtárban

2023. október 4. 20:07 | Csiffáry Zsuzsanna

Jubileumi kiállítás nyílt szerdán délután a Békés Megyei Könyvtárban, amelynek apropója a békéscsabai nyomdászat 150. évfordulója. Ebből az alkalomból a tárlat ezt az időszakot foglalja össze fényképekben és nyomdaképekben. A rendezvényen közel százan vettek részt.

A rendezvényen Juhász Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd külön üdvözölte Szarvas Pétert, Békéscsaba polgármesterét, Balog Miklóst, a helyi nyomda nyugalmazott vezérigazgatóját, Kása István Zoltán jelenlegi ügyvezető igazgatót és Gécs Bélát, nyomdászt, grafikust, helytörténeti kutatót.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A program részeként Balogh Péter, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium végzős nyomdász hallgatója egy verset szavalt, amely után a Szlovák Kultúra Házának egyik közössége, a Ruzicka női kórus adott elő egy dalcsokrot a jelenlévőknek. 

Ezután Juhász Zoltán visszavette a szót, kiemelte, hogy az esemény az Országos Könyvtári Napok részeként jöhetett létre. Említést tett az idei témáról, amely a "Hídépítők: a könyv a híd, a könyvtár összeköt" címet kapta. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– A könyvtár számos kapcsolat létrejöttében közreműködik, a könyvtár hidat épít. A könyvtár lehetővé teszi az emlékezést és a tiszteletadást. Békéscsaba város és a múltunk közös értéke a nyomdászat, amely hozzájárul ahhoz, hogy a korabeli emlékezet fennmaradjon, a könyvtárakban pedig hozzáférhető és olvasható legyen. Békéscsaba gazdaságtörténetében a kezdetektől meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak, fontos szerepet töltött be 1853-tól a Pain Antal-féle gőzmalom, későbbi nevén István malom, amely több, mint 100 év alatt országos ismertségre tett szert. A XIX. század végétől meghatározó a nyomdászat, a nyomdaipar. 1873. szeptember 21-én nyílt meg az első csabai fióknyomda. A kiállítás kitűnő példája a könyvtár közösségteremtő szerepének bemutatására – fogalmazott Juhász Zoltán. 

Kitért a nyomdászat úttörőire: Dobay Jánosra, Dobay Sándorra, Takács Árpádra, a Povázsay testvérekre, Tevan Adolfra, Tevan Andorra, Botyánszky Pálra, Háromszéki Pálra.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Ezután Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a nyomdászat múltjára és jelenére világított rá, majd előrevetítette annak jövőbeni szükségességét, fontosságát. Mint mondta, a szakma folyamatosan fejlődik, képzett szakemberekre mindig szüksége van a szférának. Beszédének legvégén megkülönböztetett figyelemmel és tisztelettel köszöntötte az első sorban helyet foglaló Gécs Bélát, akinek kitért szakmai munkásságára, tevékenységére, amelyet mind a mai napig folytat.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A polgármester után Balog Miklós, a helyi nyomda nyugalmazott vezérigazgatója előadást tartott a megjelent vendégeknek a nyomdászat történetéről, nemcsak városi, hanem világtörténelmi szinten is kifejtette azt. A rendezvényen közel százan vettek részt. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

FEL