Megkezdődött az aratás

2017. június 29. 17:25 | Papp Ádám Sándor

A népi hagyomány szerint június 29-e Péter, Pál napja az aratás kezdete. Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok - az őszi meg a tavaszi árpa - betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván nap környékén, ám  a rozs, majd a búza Péter Pál nap környékén válik vágáséretté. Az idei év időjárása nem alakult kedvezően a gazdák számára. A hosszúra nyúlt tél, a csapadékmentes és meleg tavasz miatt a tavalyi évhez képest kevesebb termésre számítanak a szakemberek, ám szerintük a kevesebb termés nem biztos, hogy rossz termést jelent.

Zsilák Urbán András a Békéscsabai Gazdakör Egyesület képviselője a 7.Tv híradó kérdésére elmondta: „A minőséget még az étkezési búzánál nem lehet meghatározni, mert most hogyha elkezd esni az eső folyamatosan, az tulajdonképpen tönkre is mehet az étkezési búza, de elvileg nem rossz a minősége, most jelen pillanatban nem mosta ki a sikért az esővíz.”

 

 

Az előzetes becslések szerint a gazdák többsége nem fogja nyereségesen zárni az évet, mivel a búza átlagos felvásárlási ára 40.000 forint/tonna.

Sebestyén Zoltán Munkácsy Szárító Kft ügyvezető igazgatója kiemelte: „Termésre egy 5tonna/hektárra számítunk,  ezen a területen ez egy viszonylag gyenge termés. Főleg az elmúlt évhez viszonyítva. Sajnos, nem jó minőségre számítunk, nagyon hirtelen ért meg a búza, megszorultak a szemek, elég nehezen is csépelhető, úgyhogy sajnos csak ennyire számítunk.”

Sebestyén Zoltán hozzátette: Még két hétig tart a búza aratása, majd a napraforgót takarítják be.

 

 

További programok »

Gazdaság

Kistermelői portékák az agroturizmus étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
2024. december 24. 06:15
FEL