Befejeződött a búza, az árpa és a repce aratása Békés megyében

2019. augusztus 1. 11:05 | Papp Ádám Sándor

Befejeződött az őszi búza, az árpa, és a repce betakarítása Békés megyében. A megyei átlagok a tavalyi és az idei országos hozamhoz képest is jóval alacsonyabbak – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei alelnöke.

Június végén kezdődött meg az őszi búza aratása, idén közel 101 ezer hektáron vetettek a gabonanövényből Békés megyében. A szélsőséges időjárás miatt a szakemberek előzetesen nem számítottak jó minőségű termésre. Ez főként a magas nedvességtartalom, valamint a gombabetegségek miatt jelenléte miatt volt probléma.

– A termések minősége nagyon szórt attól függően, hogy melyik gabonát hogy és mint érte az idő, mennyi csapadék volt. Volt olyan régió ahol fél óra – óra alatt leesett 60-80 mm eső és volt ahol ez elmaradt. Ez tehát befolyásolta a gabonának a minőségét – fogalmazott Bozsár Tamás gazdálkodó.

Országos szinten a búza 90 százalékát takarították be a gazdák és átlagosan 5,25 tonna/hektár termést realizáltak, árpából 5,49 tonnát, még repcéből 2,95 tonnát. Kozsuch Kornél elmondta: Békés megyében repcét 13 ezer hektáron arattak 2,3 tonnás átlaggal, árpát 20 ezer hektáron 4,5 tonnás hozammal, búzát pedig 101 ezer hektáron 4,4 tonna hektáronkénti átlaggal.

– A tavalyi évhez képest jóval alacsonyabbak az átlagtermések és az idei éven belül is az országos viszonylatban szintén egy kicsit alacsonyabbak a megyei átlagtermések – emelte ki Kozsuch Kornél.

Az alelnök hozzátette: augusztusban a napraforgó, valamint a kukorica betakarításával folytatódik az aratás. 

További programok »

FEL