Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2023. július 20. 12:38 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizennegyedik száma.

Egy ingyenes, lakossági LED-csere programra lehet regisztrálni Békéscsabán. Az igénylők az otthonukban magasabb energiahatékonyságú, alacsonyabb fogyasztású világítótestekre cserélhetik az izzóikat. Még lehet regisztrálni, hogy milyen módon, azt Nagy Ferenc alpolgármester mondta el lapunknak.

Múlt év nyarán a nagy meleg és a szárazság kihívások elé állította a szakembereket. Bár idén jobb a helyzet, most is sok gondoskodást, odafigyelést igényel a növényzet. A nyári növényápolásról Szarvas Péter polgármestert és Turák Helga városfejlesztési és városüzemeltetési menedzsert kérdeztük.

Megújult Magyarországon a családtámogatási rendszer; az Országgyűlés elfogadta a pedagógus életpályamodellről szóló törvénytHerczeg Tamás országgyűlési képviselővel ezúttal a döntések részleteiről beszélgettünk.

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Békéscsabán elsőként csatlakozott a nagy sikerű e-Qka, használt sütőolaj országos begyűjtési programhoz. A rendszerről, egy zöldebb jövő építéséről Békéscsaba első kézből rovatunkban Tirjákné Prisztavok Ágnes intézményvezető, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Diós Zsolt környezetvédelmi tanácsadó tájékoztatja olvasóinkat.

Június végén hivatalosan is átadták Békéscsaba új térségi vásárterét. A hivatalos ceremóniát követően sokan megkérdezték, hogy várhatóan mikor működik az új piacrész is a funkciójának megfelelően. Erről Kozma Jánost, a piacot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Részletesen beszámolunk arról, hogy Semmelweis-napon kik kapták a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetéseket, valamint a Békéscsabai Hűségdíjakat, ki kapott Réthy Emlékérmet, Réthy Nővér kitüntetést, és kik vehették át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Békés Vármegyei Területi Szervezete elismeréseit.

Csabai életképek rovatunkban a Szent Jobb Békéscsabán 2. részét olvashatják, Mesélő múzeum rovatunkban egy „leporolt” természettudományi kiállításról írunk, Békéscsaba anno rovatunkban pedig Békéscsaba első magánstrandját ismerhetik meg.

A víz szabályozásával, gátak emelésével használni és ártani is lehet. Erre jelent forrást az aradi káptalan 1528-ben kelt levele. A forrás egy hajdani viszályról, a Fehér-Körös malmairól és egy csabai házról is tájékoztat bennünket – a részleteket megtalálják a lapban.

Írunk arról, hogy újra nemzetközi torna zajlik városunkban – az U17-es leány röplabda Európa-bajnokság csoportköre.

Megtalálják a lapban továbbá, hogy milyen programokat tartogat még a Csabai Nyár és mivel készülnek a közösségi házak a következő hetekben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

 

További programok »

FEL