Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2023. június 1. 15:00 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizenegyedik száma.

Festői környezetben, Pósteleken, a Wenckheim család egykori kastélya előtt tartották meg a Wenckheim turista- és kerékpárút átadó ünnepségét. A mintegy 3 milliárd 700 millió forintból létrehozott fejlesztés célja, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat bővítésével és részbeni felújításával fejlesszék a hivatásforgalmi célú kerékpározás mellett a turisztikai célút is – a részleteket megtalálják a Csabai Mérleg legfrissebb számában.

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – május 25-én, nagycsoportos óvodások számára rendezett közlekedésbiztonsági programot a Penza-lakótelepi KRESZ-parkban, erről és a gyerekek közlekedésre neveléséről Varga Tamás alpolgármestert kérdeztük.

Békéscsaba egyre virágosabb város, az itt élők mellett az önkormányzat is folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a virágosításra. Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke arról beszélt nekünk, hogy idén nyáron milyen virágok pompáznak majd Csaba közterületein.

Május 18-án tartotta soron következő ülését Békéscsaba képviselő-testülete. Beszámolunk a közgyűlés legfontosabb döntéseiről, és arról is, hogyan értékelték azokat a Fidesz-KDNP, a Szövetség Békéscsabáért, a Hajrá Békéscsaba és a Demokratikus Koalíció képviselői, valamint Szarvas Péter polgármester.

A kerékpáros túrák az aktív kikapcsolódást keresők egyre kedveltebb célpontjai. Ilyen célpont lehet a Békéscsaba részvételével a közelmúltban második alkalommal megrendezett Háromváros Kerékpáros Fesztivál. A rendezvényről, a kerékpározásról – Békéscsaba első kézből rovatunkban – Opauszki Zoltánt, a fesztivál ötletgazdáját, a város turisztikáért felelős tanácsnokát kérdeztük.

Megtalálják a lapban, hogy századik születésnapja alkalmából Békéscsaba önkormányzata nevében dr. Bacsa Vendel jegyző köszöntötte a napokban Kalász Istvánt és id. dr. Vastagh Pált.

Herczeg Tamás, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke is tagja volt annak a delegációnak, amely május közepén Csángóföldre utazott. Az országgyűlési képviselőt ezúttal csángóföldi tapasztalatairól kérdeztük.

Írunk arról, hogy a Munkácsy Negyedben elkészült az Ursziny-Beliczey kúria rehabilitációja. A műemléki épület felújításával, és egy új épület hozzáépítésével jött létre a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona. A pünkösdi hosszú hétvégén megnyílt és rögtön élettel telt meg az intézmény.

Csabai életképek rovatunkban Balás Ádám írásaiból szemezgettünk, Mesélő múzeum rovatunkban a Sarkad határában talált aranypénzről,  Békéscsaba anno rovatunkban pedig a csabai malomipar első száz évéről olvashatnak.

Beszámolunk arról, hogy a békéscsabai Suhajda Szilárd első magyarként szerette volna megmászni oxigénpalack és serpák segítsége nélkül a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet. Egy ideig minden rendben ment, aztán már csak egy GPS-jel érkezett 8795 méterről a hollétéről, végül az sem. A legjobb serpák indultak a keresésére, azonban nem találták meg. Suhajda Szilárd teste örökre a hegyen marad… Május 28-án, volt iskolájában, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban csendes gyertyagyújtással emlékeztek meg róla.

Megtalálják a lapban, hogy milyen programok lesznek a Csabai Nyár programsorozat részeként a nyár első felében, mivel készülnek a közösségi házak és a Békéscsabai Jókai Színház, valamint hogy milyen műsorokkal várja önöket a 7.Tv a következő két hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

FEL