Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2022. november 17. 14:12 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei huszonkettedik száma.

Az év elején még 50 forint kilowattórával számolhattak a városatyák, a jelenleg az áram piaci ára már nagyjából 260 forint körül mozog . A város energiaellátásával kapcsolatban Nagy Ferenc alpolgármester nyilatkozott lapunknak.

Az Energetikai Szakmai Munkacsoport javaslatokat dolgozott ki a költségcsökkentés érdekében. November elején volt egy soron kívüli közgyűlés, ahol a grémium a takarékosság érdekében döntéseket hozott. Ezekről Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

A magánemberek, az intézmények, a települések számolnak, hogyan tudnak kijönni a keretből, hogyan lehet az eddiginél fenntarthatóbb megoldásokkal javítani a helyzeten. Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel is erről beszélgettünk.

Írunk arról: a Magyar Posta az energiafelhasználás érdemi csökkentésére hivatkozva arról döntött, hogy november 12-étől ideiglenesen szünetelteti 366 posta működését 210 településen. Városunkban hat fiókot zártak be, hogy mire számíthatunk, azt megtalálják a lapban.

November 10-én tartotta soron következő ülését Békéscsaba képviselő-testülete. A Csabai Mérleg legfrissebb számában beszámolunk a közgyűlés legfontosabb döntéseiről, a polgármester és a pártok véleményét ezekről a következő újságban olvashatják majd.

Részletesen írunk arról, hogy a Modern Városok Program részeként geotermikus rendszer épül Békéscsabán. A projektben egyes önkormányzati intézmények, valamint a városi sportlétesítmények fűtését váltják ki megújuló, zöld energiával.

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte a Balassi Táncegyüttes. Ez alkalomból a Békéscsabai Jókai Színházban két gálaműsorral is tisztelegtek az elmúlt 75 év előtt - a részleteket megtalálják a lapban. 

Színházi előadások, koncertek, kiállítások – csak néhány olyan kulturális program, amelyeket az energiaválság miatt januártól március végéig szinte teljesen nélkülöznünk kell Békéscsabán. Utánajártunk, hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.

Olvashatnak az újságban arról, hogy hét éve, 2015 november 20-án rajtolt el a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-hez tartozó 7.Tv. A békéscsabai városi televízióként induló médium ma már Békés megye határain túl is fogható és több mint 150 ezer háztartásba jut el.

Beszámolunk az újságban arról, miért járt Békéscsabán Tőkés László, hogyan emlékeztek meg Radnótiról a Lencsési Közösségi Házban, valamint Kertész Éva természettudományos muzeológusról a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Csabai életképek rovatunkban folytatódik az Apponyi-utcák sorozat, Mesélő múzeum rovatunkban az óriásszarvasról tudhatnak meg többet, Békéscsaba anno rovatunkban pedig egy Lorántffy utcai szeánszról írunk.

Megtalálják a lapban azt is, hogy milyen programokkal készülnek a közösségi házak, milyen programok lesznek a városi adventen, milyen darabokat láthatunk novemberben és decemberben a Békéscsabai Jókai Színház színpadán, és milyen műsorokkal várja önöket a 7.Tv a következő két hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

FEL