Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2022. április 22. 13:25 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei nyolcadik száma.

Két helyszínen, a Lencsésin, a volt ifjúsági tábor területén, illetve Jaminában, a Mazán László utcai önkormányzati területen 1500-1500 erdészeti csemetét telepítettek önkormányzati forrásból a szakemberek a közelmúltban – ennek részleteiről Nagy Ferenc alpolgármester és Ádám Pál bizottsági elnök számolt be lapunknak.

Írunk arról, hogy Herczeg Tamás, a választási eredmény jogerőre emelkedését követően, április 12-én, ünnepélyes keretek között vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnökétől, dr. Styaszni Andreától.

Megtudhatják az újságból, hogy bemutatták a békéscsabai szlovák önkormányzat legújabb könyvét április 14-én, a Szlovák Tájházban. A kiadvány a Csabai szlovák evangélikusok története címet viseli, és a város 300 éves történelmét öleli fel.

Javában zajlik a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonának kivitelezése a Gyulai úton. A Modern Városok Programból finanszírozott projektben amellett, hogy egy teljesen új épületet kap a teátrum, megújul az Ursziny-Beliczey kúria műemléképülete és annak környezete is, amivel a város egy fontos értéket ment meg. A részletekről Szarvas Péter polgármester tájékoztatta a Csaba Mérleget.

A Békéscsabai Helyi Választási Bizottság – dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő elhalálozása okán – időközi önkormányzati képviselőválasztást tűzött ki 2022. június 26. napjára a békéscsabai 4. számú egyéni választókerületben. Az erről szóló tájékoztatót szintén megtalálják a lapban.

Gécs Béla békéscsabai nyomdász, tervező grafikus, tipográfus, helytörténeti kutató, a Csabai Mérleg városi lap Békéscsaba anno rovatának ötletgazdája és írója április 18-án töltötte be a 85. életévét, életútjának állomásairól írunk a lapban.

Olvashatnak a Csabai Mérlegben az útfejlesztés és a járdafejlesztés aktualitásairól, továbbá arról is, hogy mikor lesz a lomtalanítás Békéscsabán, és milyen lomokat szállítanak el.

Beszámolunk arról, hogyan ünnepelte a könyvtár Lipták Pál születésének századik évfordulóját, hogyan emlékeztek meg az intézmények a költészet napjáról, milyen volt a húsvét a Szent István téren és a tanyákon, és arról is hogyan zajlanak a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál programjai.

Csabai életképek rovatunkból Borbola Józsefről, a 2. magyar hadsereg egykori katonaorvosáról olvashatnak, Mesélő múzeum rovatunkból a dobozi görög éremkincsről tudhatnak meg többet,  Békéscsaba anno rovatunkban pedig a vashídról szóló első híreket elevenítjük fel.  

A Csabai Mérlegből megtudhatják továbbá, hogy milyen programok lesznek még az idei Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon, milyen programokkal készülnek a közösségi házak, mit láthatunk a Békéscsabai Jókai Színház színpadán, és milyen műsorokkal várja önöket a 7.Tv a következő két hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

Itthon

FEL