Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. december 3. 12:39 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei huszonharmadik száma.

Közel tízmilliárd forintból válnak élhetőbbé főként a kertvárosi részek Békéscsabán. A Modern Városok Programban rossz minőségű járdák, utak újulnak meg, illetve számos földes utca kap aszfaltot. A program 2016-ban aláírt együttműködési megállapodása számos fejlesztést tartalmazott, de annak a dokumentumnak nem volt része a megyeszékhely aszfaltozott úthálózatának bővítése. Ezért Herczeg Tamás országgyűlési képviselő tárgyalásokat kezdeményezett, amelyeket siker koronázott – a részleteket megtalálják a Csabai Mérlegben.

Mivel újra veszélyhelyzet van, a novemberre tervezett közgyűlés elmaradt. A közgyűlés feladat- és hatáskörét ebben a helyzetben a polgármester gyakorolja, ennek megfelelően Szarvas Péter polgármester több döntést is hozott, amelyekről az újságban is beszámolunk.

Olvashatnak a lapban arról, hogy Békés megyében, a kormány által meghirdetett országos, célzott, csoportos tesztelés keretében már az első héten 10 200 dolgozó tesztelését végezte el mintegy harminc mintavevő csoport, 540 helyszínen, november 23-a és 27-e között.

Több helyszínen folytatódnak a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt munkálatai. A beruházás pillanatnyi állapotáról Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka számolt be lapunknak.

Írunk arról, hogy korszerűbb és energiatakarékosabb lesz több önkormányzati épület, és arról is, hogy a Kétegyházi úti, valamint a Csanádapácai úti ipartarületek rövidesen értékesíthetők lesznek.

Mi lehet majd a Körös Hotel helyén? Mi történhet a szabadkígyósi kastéllyal? Mennyire vagyunk fegyelmezettek a koronavírus-járvány második hulláma idején? Erről Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdeztük.  

Októbertől dr. Nagy Katalin vezeti a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályát. A főorvossal a szakmai munkásságáról és a további terveiről beszélgettünk.

Beszámolunk az újságban arról, hogy Könyvtári Minőség Díj elismerést kapott a közelmúltban a Békés Megyei Könyvtár, amely ugyan most zárva tart, de a kölcsönzés lehetőségét továbbra is igyekszik biztosítani az olvasóknak. Illetve olvashatnak arról is, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel rendhagyó módon tartották meg a digiporáma fesztivált a Lencsési Közösségi Házban.

Az újságból megtudhatják, hogy a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést idén a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ Ady Endre Utcai Idősek Otthona kollektívájának, valamint a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ hajléktalanok átmeneti szállását és utcai szolgálatát működtető kollektívájának ítélte oda a közgyűlés. A járványhelyzet miatt a szociális munka napján nem volt ünnepség, a kitüntetést Szarvas Péter polgármester és dr. Csicsely Ilona, a családügyi és népjóléti bizottság elnöke vitte el az érintetteknek.

Sportrovatunkban beszámolunk arról, hogy jól kezdték a szezont az Alföld Vívó Akadémia kadet és junior versenyzői, valamint arról is, hogy a 7.Tv-n és a behir felületein élőben közvetítjük a Békéscsaba 1912 Előre SE és a BRSE hazai mérkőzéseit.

Békéscsaba 1920 rovatunkban Lax mester, „a mágia naturálisa” békéscsabai programjáról olvashatnak, Fejezetek Békéscsaba történetéből című rovatunkban a Kellner féle optikai szaküzletet ismerhetik meg, Mesélő múzeum rovatunkban a régi idők lenyomatáról, Békéscsaba anno rovatunkban pedig a strázsákról és utcakapitányokról írunk.

A Csabai Mérlegből megtudhatják továbbá, mit láthatnak a 7.Tv műsorán a következő hetekben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

 

FEL