Megjárhatják a főbérlők, ha nagyon drágán adják a lakásokat

2019. augusztus 28. 11:31 | behir

Az ingatlanbazar.hu országos körképéből kiderül, a bérleti díjak mindenütt magasak, de az árak gyeplőjén ideje rántani egyet, különben könnyen pórul jár a nagy haszonban reménykedő főbérlő.

Az augusztusi albérletkeresési dömping valójában szeptemberben teljesedik ki, hiszen akkorra már a bérleti díjak is csökkennek valamelyest. A jól berendezett, szépen kialakított lakásokra van igény valamennyi általunk megkérdezett egyetemi városban – különösen a pár évre, vagy akár pár napra érkező külföldiek körében – áll az Ingatlanbazár közleményében. E szerint a belvárosi, egyetemhez és szórakozóhelyekhez közeli lakásokat előszeretettel keresik a külföldi diákok, a magyar bérlők a kevésbé frekventált városrészekben nézelődnek. Náluk fontos szempont az ár-érték arány: az olcsóbb, de modern és szép lakásért cserébe szívesen választják a helyi tömegközlekedést, és az ingyenes parkolási lehetőségnek is örülnek. Akkor vállalják nagyobb lakás bérlését, ha ketten-hárman összefognak.

 

Budapest

Pesten a többedmagával költöző magyar diákok fejenként legfeljebb 80–100 ezret szánnak havonta a lakhatására. Nem ragaszkodnak az egyetem szomszédságához, a metró közelsége azonban sokat nyom a latban a lakásválasztáskor. Ahogyan az ingatlanbazar.hu Marinkás Gergőtől, a fővárosi RentHungary.hu ingatlanközvetítő iroda ügyvezető-tulajdonosától megtudta,

jelentős számú az olyan, vidékről felköltöző diák, aki jómódú szülők gyermekeként önállóan bérel lakást 140–180 ezerért.
A szakember hozzátette, kuncsaftjaik 50-60 százalékát a külföldi egyetemisták teszik ki. Ők egyedül bérelnek, és 1000-1200 eurót is fizetnek a bulinegyedhez közeli lakásokért, tehát az 5., a 6., a 7. kerületet preferálják leginkább. Igaz, először megpróbálkoznak kevesebbért találni jó lakást, de rájönnek, ez Pesten lehetetlen. Marinkás Gergő egyébként jelentős bérletidíj-emelésről nem tud beszámolni, szerinte maximum 10-15 százalékos emelkedés a reális tavalyhoz képest. Azoknál a magas fenntartási költségű, nagy lakásoknál, amelyeket a főbérlő képtelen kiadni jó pénzért, a szobakiadás a divat.

 

Szeged

A csongrádi megyeszékhelyen is folyamatos az ostrom, bár Kis-Jakab Réka, a szegedi ingatlanokra szakosodott ArtHome ingatlaniroda vezetője szerint nem csak ilyenkor ugrik meg a kereslet a kiadó ingatlanokra. A 4–6 hónapra Szegedre érkező, Erasmus-ösztöndíjas külföldi diákok szeptemberi és januári dömpingje kicsit kitolja, a fiatal dolgozók csoportja – akik vásárlás helyett a bérlést választják – egész évben egyenletesebbé teszi az érdeklődést.

Tavalyhoz képest Szegeden 20-30 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, jelenleg egy belvárosi, újszerű, téglaépítésű, 1,5–2 szobás lakás 110–150 ezer forintért könnyen lakóra talál, a 2–3 hálószobás + nappalis ára 150 ezertől akár 200–250 ezerig is reálisnak mondható.

Az egyetemhez közeli, de kevésbé mutatós, kétszobás lakás 100-130 ezerért adható ki. A 1,5–2 szobás + nappalis panelok 70–110 ezerért mennek. A szegedi ingatlanos szerint megfigyelhető, hogy a rosszabb állapotú, korábban 50–60 ezerért kiadható lakásokat idén 100 ezer forint alatt szinte lehetetlen kibérelni.

 

Pécs

A baranyai megyeszékhelyre idén 5 ezer új hallgató érkezik, nagyjából 600 külföldi az orvosi kart választotta. Pécsett a 80-90 ezres lakások mennek el leghamarabb. Simor Hajnalka, a Student Housing iroda ügyvezetője szerint a külföldiek a kétszobás lakásokat keresik 120 ezer forintig, és leginkább egyedül, maximum másodmagukkal költöznek. A több, egyetemistákra szakosodott ingatlanirodának dolgozó szakértő szerint a magyarok megvárták a július 24-i ponthatár-kihirdetést, ők 60–80 ezerért keresgélnek, de csakúgy, mint a szegediek, rugalmasabbak, és kompromisszumokat is kötnek pénztárcakímélő megoldásként: nem ragaszkodnak a belvároshoz.

 

Győr

A győri egyetem dinamikus fejlődése és a helyi ipari park vonzereje régóta magasan tartja a győri albérleti díjakat, így ezek a korábbi évhez képest csupán 5–10 százalékkal emelkedtek. Nagy Péter ingatlanszakértő, a Duna House franchisepartnere szerint az árak már a plafont súrolják, e fölé nem is érdemes menni, mert a piac további emelést nem bír el. A győriek jelentős része komoly megtakarításokkal rendelkezik, s a pénzt ingatlanba fektették. Többen frekventált helyen, például a Duna-parton adják ki szépen kialakított, teraszos, értékes lakásaikat.

Ezek között van, amelyet 300–400 ezer forintért bérelnek elsősorban a külföldi diákok, de a jól kereső fiatal párok sem sajnálják ezekre a pénzt.

A jómódú szülők gyermekei saját lakást kapnak győri tanulmányaik idejére, ha „csak” bérlésben gondolkodnak, ők is kis méretű, drága, minőségi lakást vesznek ki. A körülbelül 53 négyzetméteres, jó állapotú panellakások most 90–100 ezerért mennek el, ha minőségük még jobb, 110–120 ezer a reális áruk. A 1,5 szobás, társasházi 120–140 ezret kóstál, a nagyon „fullos” 150 ezer forintba kerül havonta. A kisebb pénzű magyar diákok itt is az összeköltözést preferálják nagyobb, átlagos állapotú lakásokban.

 

Veszprém

A felvi.hu szerint első körben 1700 hallgatót vettek fel a veszprémi Pannon Egyetemre, a diákok albérletben, kollégiumban vagy munkásszállón találhatnak helyet maguknak. Ráski Tamás, a Veszprém megyére, illetve az észak-balatoni és a bakonyi régióra szakosodott vállalkozás, a Nívó Ingatlanforgalmi Szakértői Iroda vezető szakértője kérdésünkre elmondta, hogy Veszprémben speciális helyzet alakult ki az albérletfronton.

Az elmúlt években túlkereslet volt a városban, amely idén őszre már valamelyest csökkent.
2017. év végén, illetve 2018 elején egy kétszobás lakás még kb. 80 ezer forintért volt bérelhető, az ár 2018 év végére már akár 120 ezer forint/hóra is felment. Ez a havi bérleti díj 2019 elejére 100 ezer forint/hónapra csökkent, majd tovább csökkenve a mostani időszakra 80 ezer forint környéke is lehet.

 

Debrecen

Több médium is lehozta, hogy országos viszonylatban Debrecenben ugrottak meg leginkább az ingatlanok négyzetméterárai: az új építésű lakások esetében a 900 ezer forintot simán elérik. Emiatt a bérleti díjak is magasak, és természetesen augusztusban és szeptemberben adhatók ki a legdrágábban a lakások – mondta Tóth Erika, aki 10 éve ingatlanértékesítő Hajdú-Bihar megye székhelyén. A városban nem csak a lakások kelendőek, a szobáztatás is jól megy: egy 16 m2-es szoba most 50 ezer forintért + rezsiért bérelhető, átlagosan 40–50 ezer a szobák bérleti díja. Tóth Erika ugyanazt mondja, mint a pécsi ingatlanos: nem igaz, hogy a külföldi diák kapásból a drágább lakások felé kacsingat, persze a külföldi inkább kiveszi a drágább, de jobb lakást.

Az utóbbi hónapokban a debreceni befektetőknek rá kellett jönniük, hiába bíznak abban, hogy irreálisan magas áron ki tudják adni a lakást. Ha nem engednek az árakból, hoppon maradnak, ezért a bérleti díjakat illetően Debrecenben behúzták a kéziféket.

 

Forrás: Világgazdaság

Gazdaság

Újra megnyitott a Ligeti Vásár

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület évek óta rendszeresen szervezi meg a békéscsabai Ligeti Vásárt. A kezdeményezés azért jött létre, hogy megfelelő értékesítési lehetőséggel segítse a helyi termelőket abban, hogy termékeik a legrövidebb úton jussanak el a vásárlóikhoz. A koronavírus-járvány azonban az elmúlt több mint két hónapban megakadályozta, hogy megszervezzék a termelői vásárt. A Ligeti Vásár azonban újra nyithatott a szigorú szabályok enyhítésének köszönhetően pénteken.
2020. május 24. 15:49
FEL