Drágulás, majd stagnálás: fordulatos évet zárt az ingatlanpiac

2023. január 3. 18:08 | Vincze Attila

Jól indult a tavalyi év a lakáspiacon, azonban az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt a kereslet több mint 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Békés megyében átlagosan 12, míg Békéscsabán 25 százalékkal drágultak az ingatlanok 2022-ben az előző évhez képest, az albérleti díjak viszont csak minimálisan, 5 százalékkal emelkedtek a megyeszékhelyen.

A Duna House békéscsabai kirendeltségének adatai szerint 2022-ben legtöbben az olcsón fenntartható lakásokat keresték a megyeszékhelyen. Kovács Viktor ingatlanértékesítő a behir.hu-nak elmondta, hogy az infláció növekedése, a hitelkamatok emelkedése, illetve a rezsicsökkentés korlátozása mind komoly hatással volt a keresletre és a kínálatra egyaránt. Mint mondta, a vevők óvatosabbak lettek, jobban átgondolják a döntéseiket, a magasabb rezsijű ingatlanok népszerűsége pedig az év második felére jócskán visszaesett.

– A Duna House tranzakciós adatai alapján nagyban emelkedett az alacsony fenntartási költségű panellakások aránya az értékesítésben, érdekes módon 2022-ben tovább emelkedett a családi házakra is a kereslet, ebben a kategóriában viszont nagyjából augusztus óta sokkal megfontoltabbak a vevők és jobban megvizsgálják a kiválasztott ingatlannal kapcsolatos energetikai paramétereket – emelte ki.

Több, egymással ellentétes tényező befolyásolta 2022-ben a lakáspiacot, így felemás eredményekkel zárult az év – ezt már az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője nyilatkozta hírportálunknak. Balogh László kiemelte, hogy hogy tavaly az eladó ingatlanok árai emelkedtek, de az év különböző szakaszaiban teljesen más volt az árváltozás dinamikája, az utolsó negyedévben például már inkább a stagnálás volt a jellemző. A szakértő kitért arra is, hogy a fővároson kívüli piacon a megyeszékhelyek és megyei jogú városokban tavaly decemberhez képest 31 százalékkal nőttek az árak.

– Egy száz négyzetméteres lakóingatlan vételára vagy kínálati ára Békés megye székhelyén 2022 decemberében 35 millió forint volt, ennél drágábban csak egy helyen találunk ingatlanokat a megyében, ez pedig Gyula, ahol az átlagos négyzetméterár 375 ezer forintra nőtt, a harmadik legdrágább település Szarvas, ahol 306 ezer forint volt az átlag – fogalmazott. 

A szakember szerint egyelőre nehéz konkrét előrejelzést adni arról, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban, azonban a mostani kilátások alapján 10-15 százalékkal kevesebb adásvételre lehet számítani 2022-höz képest, ami miatt további drágulás nem valószínűsíthető.

További programok »

FEL