Az országos átlaghoz képest kevésbé drágultak az albérletek Békéscsabán

2022. augusztus 29. 14:17 | Vincze Attila

Tavaly óta az országos átlaghoz képest kisebb mértékben, közel 10 százalékkal drágultak az albérletek Békéscsabán. A legnagyobb ingatlanhirdetési portál adatai szerint 90 ezer forint az átlagos bérleti díj a településen, ez pedig az egyik legalacsonyabb összegnek számít a megyei jogú városok között. Az energiaárak növekedése miatt azonban előfordulhat, hogy a fenntartási költségek a bérleti díjnál is magasabbak lehetnek.

Az egyetemi ponthatárok már július vége óta ismertek, hamarosan pedig indul a tanév, így általában ilyenkor az albérletpiac is felélénkül. A békéscsabai Duna House ingatlaniroda vezetője szerint idén az árak visszaálltak a járvány előtti szintre, de az országos 15-20 százalékos drágulás helyett a megyeszékhelyen csak mintegy 10 százalékkal kell többet fizetni a lakhatásért, mint tavaly. Kovács Péter ugyanakkor kiemelte, hogy Békéscsaba nincs a legkeresettebb városok között a fiatal diákok körében.

– A nagyobb egyetemi városokban jellemzően az év ezen időszakában felpezsdül az albérleti piac, viszont mi itt Békéscsabán nem éreztünk nagyobb keresletet, mint az előző időszakban, egyébként az albérletkeresők továbbra is inkább a belvárosi vagy a belváros közeli ingatlanokat részesítik előnyben – fogalmazott.

Mostanra viszont már nemcsak a növekvő bérleti díjak okoznak fejfájást az albérletet keresőknek, hanem az emelkedő energiaárak miatt a lakások fenntartási költségei is. A rezsicsökkentés módosítása folytán ugyanis a korszerűtlen, drágán üzemeltethető albérletek helyett a bérlők igyekeznek fenntarthatóbb ingatlanokat keresni.

– A bérlők részéről már fokozott szempontként jelenik meg az ingatlanok keresése során az, hogy mennyi a fenntartási költsége vagyis mennyi a rezsije. Korábban az volt a két legfőbb kérdés, hogy melyik városrészben található az albérlet, és mennyit kell érte havonta fizetni, ezen kérdések mellé zárkózik fel a harmadik, ami gyakorlatilag az idei szezonban már mindenkit érdekel, mégpedig az, hogy jó, szép az ingatlan, de mennyi a rezsije – hangsúlyozta a behir.hu megkeresésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: szerinte hamarosan az a paradox helyzet is előállhat a piacon, hogy egy drágább bérleti díjú, de korszerű ingatlan rezsivel számolt összköltsége kevesebb lesz, mint egy olcsóbb, viszont elavult ingatlané.

További programok »

FEL