Meggypiros mezben: A magyar labdarúgó-válogatott 117 évét mutatja be az új könyv

2019. szeptember 23. 14:51 | Papp Ádám Sándor

A „Meggypiros mezben” című kiadványt a megyeszékhelyek közt elsőként Békéscsabán mutatták be.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó a békési megyeszékhelyen mutatta be hétfőn legújabb kiadványát. A „Meggypiros mezben” című, 736 oldalas futballkönyv szerkesztőségi munkája befejeződött, a kiadó nyomdába adta a teljes anyagot, amelyet a nagyközönség november 15-től olvashat majd.

Dénes Tamás és Dlusztus Imre könyve a magyar labdarúgó-válogatott 117 éves történetét foglalja össze. A kiadvány egy 1001 szócikkes lexikonból, statisztikai adatokból és meghatározó történetekből – többek között az évszázad mérkőzéseként emlegetett, 1953. november 25-én játszott Anglia - Magyarország 3:6-os találkozóból – áll.

A kötet több ikonikus békéscsabai labdarúgó karrierjét is bemutatja. Mracskó Mihály 25-szörös válogatott labdarúgó elmondta: a mai napig emlékezetes számára első, címeres mezben lejátszott mérkőzése.

– Az első mérkőzés, amikor az ember felveszi a címeres mezt, kiáll a pályára és meghallja a Himnuszt, az felejthetetlen érzés. A meccsek egyes pillanatai, illetve a világsztárok elleni küzdelmek meghatározó jelentőséggel bírnak az ember életében – fogalmazott Mracskó Mihály.

Ferencz Rezső, a Nemzeti Értékek Kiadó főszerkesztő-helyettese elmondta: 2018-ban döntöttek arról, hogy a magyar válogatott történetét – mint nemzeti értéket – papírra vetik.

– Azt gondoljuk, hogy amennyiben a nemzeti értékek legjobb képviselőit bemutatjuk az olvasóknak, kortársainknak, az embereknek, akkor sokat segíthetünk a magyar identitás erősítésében. Úgy hisszük, hogy vannak büszkeségre okot adó cselekedeteink, tevékenységeink, amelyek csak ránk, magyarokra jellemzők – árulta el a főszerkesztő-helyettes.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: az önkormányzat hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít a labdarúgásra és örül annak, hogy a "csabaiság" jelen van a 117 évet felelevenítő kiadványban.

Bíró Csaba, a közgyűlés Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a "Meggypiros mezben" című könyv példa lehet a fiatal generáció számára.

A „Meggypiros mezben” című kötetet a következő hetekben több megyeszékhelyen is bemutatják. A nagyközönség a kiadványt először november 15-én olvashatja el.

További programok »

FEL