Megerősített kapacitással várják az utcán élőket a hajléktalanellátók

2018. február 27. 08:20 | Zsíros András

Vörös kód riasztást adott ki szombat déltől az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Ez azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan személyeknek, ha az ellátó rendszer már nem tudja fogadni őket. A kormány tavaly döntött az extrém hideg esetén elrendelhető „vörös kód” bevezetéséről. Az intézkedés várhatóan egy hétig lesz érvényben.

Szokásos körútjáról ér vissza a gyulai utcai szolgálat autója, amelyikkel rendszeresen járják a szociális munkások a várost. A csomagtartó csupa olyasmivel van tele, ami az utcán élőket segítheti, hogy átvészelhessék a fagyos éjszakákat: hálózsák, takaró, esetleg egy cipő, egy váltás ruha, valamint konzervek és meleg tea.

De akár be is lehet térni az Ökumenikus Segélyszervezet nappali melegedőjébe, ahol ha tudnak, szintén adnak meleg ruhát annak, akinek szüksége van rá. Ezen kívül pedig meleg és hideg étellel is segítik a rászorulókat.

Az intézményben naponta mintegy száz fő fordul meg, nekik a segélyszervezet munkatársai elsősorban az élelmezésüket igyekeznek megoldani, de másban is segítenek. A nappali melegedő vezetője elmondta, gyakran szociális ügyintézésben is fordulnak hozzájuk. Hegyesi Anna hozzátette: ezen kívül például abban is közreműködnek, hogy az ellátottak állást találjanak, de akár egyéb intézményi elhelyezésükben is segítenek.

Ezekben a napokban a rendkívüli hideg időre tekintettel megerősített kapacitással várják a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő intézményei. Az éjszaka akár mínusz tíz fok alatti hőmérséklet miatt életbe lépett úgynevezett vörös kód riasztásra meghosszabbították a nyitva tartást, és valamennyi bentlakásos intézményük kész megnyitni kapuit a rászorulók előtt szükség esetén.

 

További programok »

Gyula

Augusztus elsejétől egyetemmé válik a Gál Ferenc Főiskola

A Békéscsabán, Szarvason és Gyulán is önálló kart működtető Gál Ferenc Főiskola az Országgyűlés által májusban megszavazott felsőoktatási törvénymódosítás értelmében augusztus elsejétől Gál Ferenc Egyetemként működik tovább.
14:13
FEL